Grzyby, wbrew powszechnej opinii, mają liczne właściwości odżywcze. W owocnikach grzybów jadalnych można znaleźć białko, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy.
Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, ale także w wodach (słodkich i słonych). Do tej pory opisano ok. 70 tysięcy gatunków grzybów, ale brak jednolitych kryteriów nie pozwala na dokładny szacunek, w efekcie ta liczba może być wyższa (za wikipedia).
Prześledziliśmy grzybowe doniesienia i na kolejnych slajdach w galerii poniżej podpowiadamy Wam sprawdzone już lokalizacje.
Pomimo iż grzyby jadalne występują w lesie tylko w sezonie letnio-jesiennym, to odpowiednio przygotowane i przechowywane mogą nam służyć przez cały rok. Jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia grzyba lepiej nie ryzykować. W polskich lasach istnieje wiele odmian grzybów trujących.
A wy znaleźliście ostatnio grzyby? Czekamy na wasze zdjęcia pod adresem [email protected]. Opublikujemy je na naszej stronie.
Masz informacje? Redakcja Gazety Pomorskiej czeka na #SYGNAŁ
