Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gęsina nie tylko na św. Marcina" to projekt, w którym uczestniczyło osiem kół gospodyń wiejskich z powiatu mogileńskiego

(PAK)
Która potrawa była najlepsza? Jury miało w tej kwestii twardy orzech do zgryzienia, bo każda z nich miała swój niepowtarzalny smak, godny najlepszych kucharzy.
Która potrawa była najlepsza? Jury miało w tej kwestii twardy orzech do zgryzienia, bo każda z nich miała swój niepowtarzalny smak, godny najlepszych kucharzy. nadesłane
Jego głównym celem była popularyzacja tego rodzaju drobiu w naszym regionie.

Projekt realizował Gminny Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Mogilnie. Uczestniczyły w nim koła gospodyń wiejskich z miejscowości: Kamionek, Gozdanin, Padniewo, Izdby, Kwieciszewo, Wasielewko, Żabno i Marcinkowo.

- Aby wziąć w nim udział należało przygotować na bazie gęsiny rzecz jasna, potrawy z uwzględnieniem staropolskich przepisów, a potem udostępnić je wraz ze zdjęciem w celu wydania gazetki - informuje Małgorzata Małecka, koordynatorka projektu.

- Nasze działanie zmierza do powrotu tego mięsa na polskie stoły na co dzień, nie tylko z okazji Święta Niepodległości i św. Marcina - dodaje.

Spróbowali pasztetów, roladek i czerniny

To nie wszystko. W ramach realizowanego zadania zaplanowano też wykład dr Haliny Bielińskiej z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, dotyczący gęsiny na polskich stołach. Było też spotkanie z dietetyczką Marleną Krasicką, pokaz carvingu, luzowania drobiu i rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego. To ostatnie miało miejsce podczas podsumowania projektu, które odbyło się w świetlicy w Wasielewku.

Warto wspomnieć, że przygotowane na konkurs potrawy z gęsiny pochodziły z przydomowych chowów.
Na stole pojawił się więc pasztet, gęś faszerowana wątróbką z tymiankiem, roladki, galart, roladki nadziewane serem, gęś faszerowana kaszą, suszonymi grzybami i śliwkami. Nie zabrakło czerniny.

Przeczytaj także: Narodowe Święto Niepodległości w regionie [zobacz zdjęcia]

Jury przyznało równorzędne nagrody

Pyszności przygotowały: Anna Rogacka z Gozdanina, Jolanta Eisztatet z Kamionka, Cecylia Jaskulska z Wasielewka, Maria Rogowicz z Izdeb, Renata Mazurkiewicz z Padniewa, Wiesława Kozłowska z Kwieciszewa, Danuta Grządzielska z Marcinkowa oraz Małgorzata Małecka z Żabna.

Potrawy oceniało jury w składzie: Zofia Kozłowska, przewodnicząca Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Bydgoszczy, Monika Jurkiewicz, kierownik biura Fundacji "Sąsiedzi wokół Szlaku Piastowskiego", Joanna Casparii-Filipiak ze Starostwa Powiatowego w Mogilnie, Sławomir Szpulecki z ODR Mogilno oraz Janina Luck, honorowa przewodnicząca KGW Wasielewko.

- Nie przyznano żadnego miejsca. Zdaniem jury wszystkie przygotowane potrawy zasługują na wyróżnienie. Posiadają swój niepowtarzalny, wysublimowany smak i charakter, godny najlepszych kucharzy. Wszystkim przyznano równorzędne nagrody - usłyszeliśmy od pani Małgorzaty.

Podczas podsumowania projektu udział w nim wzięli nie tylko uczestnicy i realizatorzy, także przedstawiciele gminnych i powiatowych władz.

Do łask wrócą zapomniane przepisy

- Spodziewamy się że po realizacji zadania wzrośnie liczba hodowli gęsi. Zostaną docenione również nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne tego mięsa. Ponadto wrócą do łask dawno zapomniane przepisy na przepyszne dania z gęsiny, które skrzętnie przechowywane są przez nasze gospodynie - oświadczyła na koniec nasza rozmówczyni.

Projekt był dotowany ze środków powiatu mogileńskiego.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska