GIS ostrzega: Salmonella na jajkach z TESCO!
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował nowe ostrzeżenie dotyczące Salmonelli na jajkach. Ich spożycie może być niebezpieczne. Jak bowiem informuje GIS w nowym ostrzeżeniu, na powierzchni skorupek jaj wykryto obecność bakterii Salmonella.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące: Stwierdzenie pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj.
Obecność bakterii Salmonella z grupy D wykryto na powierzchni skorupek jaj w badanej próbce jaj.
Jajka skażone Salmonellą mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Jak czytamy w nowym ostrzeżeniu GIS, spożycie wskazanych w ostrzeżeniu partii jaj, szczególnie na surowo, stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
SPRAWDŹ INNE WYCOFANE PRZEZ GIS PRODUKTY
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g)
Najlepiej spożyć przed/nr partii: 03.08.2019.W
Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361
Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903
Zapakowano w Polsce dla: TESCO POLSKA Sp. z o.o., 30-347 Karków, ul. Kapelanka 56

TESCO POLSKA Sp. z o.o. wycofała z obrotu ze sklepów oraz magazynów centralnych Tesco kwestionowaną partię jaj w dniu 30.07.2019. W dniu 02.08.2019 przedmiotowy produkt został zutylizowany przez poszczególne sklepy.
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Jajka skażone Salmonellą mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny KLIKNIJ TUTAJ
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
- Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
- Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
- Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Produkty wycofane ze sklepów decyzją GIS. Masz w domu? Oddaj...
"Ważywa" i "Żąkile" - błędy ortograficzne w sklepach, że ocz...
Ceny owoców i warzyw niezmiennie na bardzo wysokim poziomie, a będzie jeszcze drożej
