- Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj- podał w komunikacie GIS.
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.
Chodzi o Jaja świeże L Moja Kurka, z datą przydatności do spożycia: 17.09.2021. Numer partii: 17/09/2021 PSK 98. Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306, wyprodukowane przez Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55,
62-060 Stęszew Będlewo dla Jeronimo Martins Polska S.A.
Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformował odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.
GIS ostrzega! Salmonella w jajkach z Biedronki. "Spożycie mo...
Jednocześnie powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.
GIS ostrzega przed spożywaniem partii jaj wyszczególnionych w tym ostrzeżeniu, "szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - dodano.
