Jakie produkty wycofuje GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to organ państwowy, który kontroluje czy żywność oraz inne przedmioty wprowadzone do sprzedaży nie zagrażają zdrowiu i życiu Polaków. GIS publikuje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Chodzi m.in. o takie przypadki, gdy w jedzeniu w wyniku błędów podczas produkcji w fabryce znajdą się kawałki metalu czy szkła, gdy mięso, wędliny i inne produkty spożywcze są skażone bakteriami, np. salmonellą czy E. Coli (pałeczka okrężnicy), które mogą wywołać groźne choroby. Była też sytuacja, że GIS wydał ostrzeżenie o wirusie WZW typu A, którym były skażone truskawki.
GIS ostrzega również o przedmiotach, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością[/b], a z których do jedzenia przenikają szkodliwe, najczęściej rakotwórcze substancje. To mogą być miski, kubki, łopatki do przewracania mięsa na patelni itp.
Warto śledzić publikowane w prasie doniesienia na temat wycofanej przez GIS żywności. Jeśli wykryjemy taką wycofaną żywność bądź przedmioty u siebie w domu, koniecznie trzeba pozbyć się tych produktów. Spożywanie ich lub używanie może być groźne dla zdrowia, a czasem nawet życia.
Co zrobić z wycofanym towarem?
Na produkty zawierające szkodliwe substancje można trafić w wielu popularnych marketach i dyskontach, jak m.in. Biedronka, Kaufland, Lidl, Netto, Dino. Sklepy mają obowiązek wycofać skażone partie towaru ze swoich półek. W komunikatach GIS znajdują się też informacje, jeśli sklep zwraca pieniądze za zakupiony, a wadliwy towar.
Te towary po decyzji GIS wycofano ze sklepów
Najnowsze ostrzeżenie GIS dotyczy obecności bakterii Listeria monocytogenes w wędlinie. Zakażenie tą bakterią może powodować listeriozę. Zobacz teraz w galerii najnowszą listę produktów spożywczych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Zobacz także to:
► Trik na piwonię - podlewaj tym kwiat raz na tydzień, a bujnie zakwitnie. Oto sprawdzony trik na mnóstwo pąków