
Rizi Olej z ryżu, 500 ml
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem. Na podstawie tych wyników badań władze Austrii uznały tę partię oleju za produkt niebezpieczny.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Rizi Olej z ryżu, 500 ml
Importer – Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading
Kraj pochodzenia – Tajlandia
Numer partii – RBHSSCO9A
Data minimalnej trwałości – 09.03.2021

Łyżka cedzakowa
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych we wszystkich badanych próbek łyżki cedzakowej określonej w komunikacie. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy stwierdzić, że zbadany poziom migracji może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Łyżka cedzakowa
Opis produktu: Łyżka wykonana z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym, w części użytkowej 8 podłużnych otworów. Długość całkowita 32,5 cm
Kod identyfikacyjny produktu: REF: 6409204
Kod kreskowy: 8056046092044
Importer : David jones import-export, s.l. c/.villablino 16 28947 fuenlabrada Madrid C.I.F:B-84926450
Kraj pochodzenia: Chiny

Kresto Sezam, 200 g
Zagrożenie:
Obecność bakterii Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – KRESTO SEZAM, 200 g
Producent – VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
Kraj pochodzenia: INDIE
Numer partii – L200551V464
Najlepiej spożyć przed – 31.08.2021

Bazylia otarta
Zagrożenie:
W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Bazylia otarta
Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka
Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.