Gospodynie szkoliły się w przyrządzaniu gęsiny i rogali świętomarcińskich [zdjęcia, wideo]
(PA)
- Ile kucharek, tyle smaków - twierdzą zgodnie panie, które spotkały się w świetlicy wiejskiej w Rozgartach, by poznać się zdobyć nowe, kulinarne doświadczenia
- Przepisy pochodzą z XVI i XVII wieku - mówi instruktorka zajęć, Grażyna Dombek. I "reklamuje": - Mięso z gęsiny ma wiele walorów odżywczych i smakowych. Fakt, jest tłuste, ale przecież gęsi nie jemy często.
Ilona Linczowska, pracownik LGD "Vistula", organizator "lekcji": - Poprzez warsztaty chcemy kultywować tradycję kuchni regionalnej oraz zachęcać do przygotowywania potraw z gęsi w naszych domach. Spotkania gospodyń to również okazja do wymiany doświadczeń i aktywizacji mieszkańców różnych powiatów. Kolejne zajęcia kulinarne odbędą się już dziś w Robakowie. Tam spotkają się kucharki z gminą Lisewo, Stolno i Chełmno. Warsztaty są bezpłatne.