Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie na wyspie. Czy zamknięte kuchnie są już niemodne?

(MKJ)
"Wyspa” w kuchni nie powinna być zbyt masywna
"Wyspa” w kuchni nie powinna być zbyt masywna Fot. Mebel Rust
Kiedyś modne zamknięte kuchnie coraz częściej stają się przeżytkiem. Teraz zaczynają królować kuchnie otwarte lub półotwarte z pomysłem.

Wraz z modą na otwarte kuchnie w naszych mieszkaniach pojawiła się "wyspa". Miała stworzyć możliwość jednoczesnego przygotowywania posiłków oraz stałego kontaktu z osobami znajdującymi się w salonie.

Więcej plusów niż minusów

Ma "wyspa" kuchenna wiele zalet. Jest wygodna, bo można z niej korzystać ze wszystkich stron. Polecana jest miłośnikom gotowania - również towarzyskiego, bo umożliwia tę przyjemność jednocześnie kilku osobom, dzielących się pomysłami i doświadczeniem kulinarnym.

Ma też i pewien minus, wszak wymaga dużej przestrzeni, a ta nie zawsze jest możliwa do wygospodarowania. Ponadto "wyspa" wymaga dobrego projektu i starannego wykonania, bo niedopracowana może nie dać satysfakcji. Nie powinna być zbyt masywna, ale komponować się z aranżacją salonu.

Okazała się tak wygodna i praktyczna, że trafiła także do tradycyjnych wnętrz. Dzięki niej pomieszczenia kuchenne nabierają charakteru miejsca wspólnej pracy i towarzyskich spotkań. Pamiętajmy jednak, że nie zawsze pod "wyspą" znajdziemy miejsce do przechowywanie niezbędnych do gotowania rzeczy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska