https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Buraki zasmażane z jabłkami [przepis Czytelniczki]

Barbara Kaczmarek (opr. ska)
Buraki ugotować w skórce, obrać, zetrzeć na najdrobniejszych lub średnich oczkach tarki.
Buraki ugotować w skórce, obrać, zetrzeć na najdrobniejszych lub średnich oczkach tarki. sxc.hu
- Znalazłam kilka przepisów mojej babci - mówi pani Barbara i dodaje: - Z biegiem czasu je udoskonalałam. Produkty, z których się je robi są dostępne w każdym sklepie, a sposób przyrządzenia dań jest bardzo łatwy.

Składniki:

4 buraki
1 duże winne jabłko
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
pół szkl. mleka
10 dag śmietany
sól
cukier
sok z cytryny

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011
Buraki ugotować w skórce, obrać, zetrzeć na najdrobniejszych lub średnich oczkach tarki.

Jabłko obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, zasmażyć. Zasmażkę rozpuścić zimnym mlekiem, dodać jabłko i chwilę smażyć mieszając. Dodać buraki, śmietanę i przyprawić do smaku.

Mieszając, poddusić jarzynkę 5-8 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Takie są emerytury po waloryzacji w Niemczech. Zobacz tabelę zysku

Takie są emerytury po waloryzacji w Niemczech. Zobacz tabelę zysku

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska