Zapiekanka makaronowa to danie, które zawsze wychodzi. Jak je przyrządzić w krótkim czasie? Co dodać do zapiekanki makaronowej? W tym artykule przedstawimy proste przepisy na zapiekanki makaronowe z kurczakiem, mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami. Dowiecie się również, jak ją przygotować w wersji fit. Szukacie pomysłu na kolację? Koniecznie przeczytajcie ten artykuł.
Zapiekanka makaronowa w wersji podstawowej
Najbardziej popularną zapiekanką makaronową jest klasyczna włoska lasagne. Pod tą nazwą kryje się jednak nie tylko danie, ale również rodzaj wykorzystywanego do niego makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów. Płaty można wcześniej ugotować al dente lub użyć suchych. W tym drugim wypadku konieczne jest przygotowanie sosu beszamelowego, który w trakcie pieczenia zmiękczy makaron. W niektórych sklepach można również kupić świeże lasagne - wtedy przygotowanie zapiekanki makaronowej jest najprostsze.
Klasyczna włoska lasagne jest przygotowywana z farszem z mięsa mielonego i pomidorów. A jak wygląda historia tego pysznego dania? Za twórców lasagne uznaje się Rzymian. Danie swoimi początkami może sięgać czasów starożytnych. Współcześnie jest tak popularne, że nawet ma swoje święto - dzień lasagne przypada 29 lipca. Jak przygotować lasagne, czyli zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? To bardzo proste.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - przepis
Sprawdźcie, jak z łatwością przygotować w domu klasyczną włoską zapiekankę makaronową z mięsem mielonym!
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego z indyka
- kilogram pomidorów
- jedna duża cebula
- trzy średnie marchewki
- trzy ząbki czosnku
- pół kilograma tartej mozzarelli
- dwanaście płatów makaronu lasagne
- olej z pestek winogron
- łyżka masła klarowanego
- dwie łyżki mąki
- szklanka mleka
- ostra papryka
- słodka papryka
- oregano
- cynamon
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Na głęboką patelnię wlewamy olej z pestek winogron, smażymy posiekaną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy mięso. Smażymy chwilkę, doprawiamy: solą, pieprzem, cynamonem, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy potarte na grubych oczkach marchewki i pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Mieszamy, dusimy na wolnym ogniu ok. pół godziny, aż całość zgęstnieje. Dodajemy oregano, doprawiamy do smaku.
- W małym rondlu topimy masło. Wsypujemy mąkę, mieszamy, aż zasmażka będzie gotowa. Dolewamy mleka i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos beszamelowy zacznie gęstnieć, zdejmujemy go z ognia.
- W dużym, prostokątnym, żaroodpornym naczyniu układamy cienką warstwę sosu mięsnego. Zakrywamy go płatami makaronu, a ten z kolei porcją sosu beszamelowego. Na nim układamy warstwę sosu mięsnego i posypujemy tartą mozzarellą. Na górę kładziemy makaron, potem znów beszamel, sos mięsny, ser i tak do wyczerpania składników. Wierzch polewamy beszamelem wymieszanym z resztką tartego sera. Pieczemy, aż danie się zarumieni. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zapiekanka makaronowa daje duże pole do popisu w kuchni. Tak naprawdę ograniczeniem jest tutaj tylko nasza wyobraźnia i dostępność składników. Jeśli uda się kupić dobrej jakości kurczaka zagrodowego, można wykorzystać jego piersi i przygotować zapiekankę makaronową z kurczakiem.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - przepis
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- jedna żółta papryka
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- jedna ostra papryczka
- jedna cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżka pasty curry
- puszka mleka kokosowego
- pieprz
- sól
- świeża kolendra
- sok z połowy limonki
- słodka papryka
- olej z pestek winogron
- pół paczki makaronu penne
- 150 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
- W dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron - ma być al dente. W drugim garnku, w wodzie z solą i szczyptą cukru gotujemy umytą i pokrojoną fasolkę szparagową.
- Na głęboką patelnię wlewamy olej z pestek winogron, podsmażamy na nim poszatkowaną cebulkę, ostrą papryczkę i posiekany czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy ok. 5 minut ciągle mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne 5 minut.
- Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę, pastę curry, sól, pieprz, słodką paprykę do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Całość dokładnie mieszamy z makaronem. Przekładamy taką mieszankę do żaroodpornego naczynia, posypujemy stratą mozzarellą i zapiekamy, aż wierzch się zarumieni.
Zapiekanka makaronowa z warzywami - przepis
Zapiekanka makaronowa z warzywami to trochę lżejsza wersja dania z mięsem. Zapiekankę możemy przygotować z brokułami, ze szpinakiem, z cukinią i papryką, z pieczarkami, z pomidorami. Jak ją przyrządzić?
Będziemy potrzebowali:
- 300 g drobnego makaronu typu kolanka
- jedną cebulę
- dwa ząbki czosnku
- brokuł
- dwie garści szpinaku
- jedną dużą cukinię
- 100 g sera pleśniowego
- sól
- pieprz
- ostrą paprykę
- słodką paprykę
- natkę pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku to samo robimy z podzielonym na różyczki brokułem (ma być lekko twardy).
- Na głębokiej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy umyty szpinak i ugotowane wcześniej brokuły. Mieszamy z serem pleśniowym.
- Dodajemy do całości makaron, mieszamy dokładnie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy. Dekorujemy pietruszką.
Każdy chyba wie, że wszystko smakuje lepiej z roztopionym serem. Również zapiekanka makaronowa. W wersji zapiekanej możemy przyrządzić po prostu makaron z serem. Gotujemy ulubiony rodzaj makaronu do miękkości. W rondlu podgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i jedną ostrą papryczkę. Wrzucamy makaron, dodajemy starty ser - najlepiej słodko-ostry. Mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. I zapiekanka makaronowa z serem gotowa.
Do tej wersji warto dodać usmażone wcześniej z cebulką pieczarki. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to świetny sposób, by wykorzystać resztki, jakie zostaną nam np. po niedzielnym obiedzie.
Szybkie i proste danie dwu-garnkowe dla całej rodziny: Pieczarkowa zapiekanka makaronowa.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Eleni od trzydziestu lat żyje bez córki. Jej grobu można nawet nie zauważyć
- Kurdej-Szatan wraca do TVP! To już pewne, szykują dla niej coś specjalnego
- Były ukochany Maryli nieźle się urządził! Jasiński mieszka lepiej niż ona! | ZDJĘCIA
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie