https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Makaron zapiekany z jabłkami lub śliwkami [przepis Czytelniczki]

Barbara Kaczmarek (opr. ska)
Rozwałkowany placek pozostawić ułożony na czystej ściereczce żeby podsechł. Następnie przekroić na pół, połówki zwijając w rulony. Krajać w poprzek cieniutki makaron
Rozwałkowany placek pozostawić ułożony na czystej ściereczce żeby podsechł. Następnie przekroić na pół, połówki zwijając w rulony. Krajać w poprzek cieniutki makaron sxc.hu
- Znalazłam kilka przepisów mojej babci - mówi pani Barbara i dodaje: - Z biegiem czasu je udoskonalałam. Produkty, z których się je robi są dostępne w każdym sklepie, a sposób przyrządzenia dań jest bardzo łatwy.

Składniki:

1 szkl. mąki
2 jaja, sól
2 łyżki masła
80 dag jabłek
pokrojonych w cząstki lub wydrylowanych śliwek węgierek
3 łyżki cukru
1 1/2 szkl. śmietany
cukier waniliowy

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Z maki oraz jaj zagnieść ciasto rękami, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, lekko podsypując mąką.

Rozwałkowany placek pozostawić ułożony na czystej ściereczce żeby podsechł. Następnie przekroić na pół, połówki zwijając w rulony. Krajać w poprzek cieniutki makaron. Rozrzucić cienką warstwą na stolnicy. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić starannie.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać w nim warstwami makaron i jabłka lub śliwki. Każdą warstwę owoców posypać równomiernie cukrem i cukrem waniliowym. Pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.

Powierzchnię makaronu wyrównać, polać śmietaną, a gdy wsiąknie posmarować masłem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać powoli, do czasu lekkiego zrumienienia się potrawy.

Podawać od razu po zapieczeniu jeszcze ciepły.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agata

Będę zaraz próbować, zostało mi tu jeszcze lubella pełnoziarnistego, resztę składników też mam, zaszaleję.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska