Składniki:
1 szkl. mąki
2 jaja, sól
2 łyżki masła
80 dag jabłek
pokrojonych w cząstki lub wydrylowanych śliwek węgierek
3 łyżki cukru
1 1/2 szkl. śmietany
cukier waniliowy
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Z maki oraz jaj zagnieść ciasto rękami, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, lekko podsypując mąką.
Rozwałkowany placek pozostawić ułożony na czystej ściereczce żeby podsechł. Następnie przekroić na pół, połówki zwijając w rulony. Krajać w poprzek cieniutki makaron. Rozrzucić cienką warstwą na stolnicy. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić starannie.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać w nim warstwami makaron i jabłka lub śliwki. Każdą warstwę owoców posypać równomiernie cukrem i cukrem waniliowym. Pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.
Powierzchnię makaronu wyrównać, polać śmietaną, a gdy wsiąknie posmarować masłem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać powoli, do czasu lekkiego zrumienienia się potrawy.
Podawać od razu po zapieczeniu jeszcze ciepły.
Czytaj e-wydanie »