Składniki:
1 szkl. mąki
2 jaja, sól
2 łyżki masła
80 dag jabłek
pokrojonych w cząstki lub wydrylowanych śliwek węgierek
3 łyżki cukru
1 1/2 szkl. śmietany
cukier waniliowy
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Z maki oraz jaj zagnieść ciasto rękami, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, lekko podsypując mąką.
Rozwałkowany placek pozostawić ułożony na czystej ściereczce żeby podsechł. Następnie przekroić na pół, połówki zwijając w rulony. Krajać w poprzek cieniutki makaron. Rozrzucić cienką warstwą na stolnicy. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić starannie.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać w nim warstwami makaron i jabłka lub śliwki. Każdą warstwę owoców posypać równomiernie cukrem i cukrem waniliowym. Pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.
Powierzchnię makaronu wyrównać, polać śmietaną, a gdy wsiąknie posmarować masłem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać powoli, do czasu lekkiego zrumienienia się potrawy.
Podawać od razu po zapieczeniu jeszcze ciepły.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak Ostrowska-Królikowska traktuje nieślubne dzieci. Nie każdego na to stać
- Ewa Farna chudnie w oczach! Wyciska z siebie siódme poty na sali treningowej
- Złote talerze, pięć sukienek, koncerty gwiazd. Ślub Rutkowskich będzie "na bogato"
- Skaldowie przestaną grać po śmierci Jacka Zielińskiego? Brat przekazał decyzję