Sernik z mlekiem w proszku

Anna Cestr
Jak wykonać ciasto? Anna Cestr podaje przepis krok po kroku.
- 6 żółtek zmiksowałam z 1 szkl. cukru (można zamienić na słodzik)
- dodałam od razu 1 kg twarogu z kubełka i zmiksowałam
- Następnie trzeba dodać szklankę mleka,
- 1,5 szkl. mleka w proszku
- 2 budynie (sypkie)
Dodałam również aromat rumowy, ale można go pominąć.
Wszystko dobrze trzeba zmiksować, dodać ubitą pianę z białek i wymieszać rózgą.
Boki formy lub tortownicy (24 cm średnica) obłożyć papierem do pieczenia tak, żeby papier wystawał ok. 5 cm ponad rant.
Piec góra - dół w 170 st. C przez 60 min. Na spód piekarnika postawiłam naczynie z wodą.
Sernik nalałam prawie równo do rantu. Mocno wyrośnie i opadnie, ale będzie i tak wysoki i równiutki. Studzić chwilę przy uchylonych drzwiczkach, później wyciągnąć. A gdyby sieę zbytnio spiekał z góry, to przykryć folią aluminiową.
Sernik oreo

Oto kolejny przepis, który podaje Anna Cestr.
Do pieczenia użyłam tortownicy 24 cm.
Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 łyżka kakao
- jedno żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżki cukru pudru.
Dodałam również aromat rumowy.
Wyrobić całość na gładko. Tortownicę wyłożyć papierem i wykleić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec 20 min. w temp. 190 st. C.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu - może być wiaderkowy,
- 50g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- łyżka budyniu waniliowego lub kartoflanki
- opcjonalnie cukier waniliowy (ja pominęłam dodałam aromat rumowy)
- 10-14 ciasteczek Oreo
Masło z cukrem ubić na puch. Dodać twaróg i jedno jajo miksować 30 sek, dodać drugie i miksować 30 sek. i tak trzecie i czwarte.
Nie można długo miksować, bo masa będzie zbyt rzadka, a musi być gęsta. Dodać budyń i jeszcze chwilkę miksować, żeby się wszystko połączyło.
Połowę masy wylać na spód, ułożyć połowę pokruszonych ciasteczek, na to wylewamy resztę masy i układamy ciasteczka delikatnie dociskając. Pieczemy 1h 20 min w 165 st. C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 30 min. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy.
Sernik gotowany wersja Fit

Anna Cestr
Trzeci sernik jest dla osób, które starają się ograniczać jedzenie słodkości. Oto przepis.
Biszkopt:
- 3 białka ubić na sztywną pianę ze słodzidłem - u mnie 3 łyżki erytrytolu
- Dodać 1 kopiastą łyżkę kakao 1%,
- łyżkę sproszkowanej kawy rozpuszczalnej i parę kropel aromatu rumowego.
- Wymieszać.
Piec ok 20 min w 170 st. Wystudzić, lekko przyklepać.
Masa serowa:
- 800 g twarogu,
- 3 jaja,
- słodzik do smaku i łyżkę startej skórki z pomarańczy,
- zmiksować w garnku.
Podgrzewać, ciągle mieszając, aż się zagotuje. Dodać 2 łyżeczki żelatyny i jeden budyń (dodałam kokosowy) rozpuszczony w 1/2 szkl. zimnego mleka.
Mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać na biszkopt. Schłodzić.
Na koniec wylać na masę dwie owocowe galaretki (smak według upodobań) i wsadzić do lodówki do stężenia.
