Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe i łatwe serniki na Boże Narodzenie 2023. Tak zrobisz pyszny sernik - kilka przepisów

OPRAC.:
Iwona Góralczyk
Iwona Góralczyk
Na świątecznym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć sernika. Przepisy na to pyszne ciasto zdradziła nam Anna Cestr, zaprzyjaźniona z nami doświadczona kucharka. Oto trzy przepisy na pyszne serniki - zobacz w naszej galerii >>>
Na świątecznym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć sernika. Przepisy na to pyszne ciasto zdradziła nam Anna Cestr, zaprzyjaźniona z nami doświadczona kucharka. Oto trzy przepisy na pyszne serniki - zobacz w naszej galerii >>>Anna Cestr
Przed nami najpiękniejsze święta w roku - Boże Narodzenie, a później sylwester. Na stole nie może zabraknąć sernika. Przepisy na to pyszne ciasto zdradziła nam Anna Cestr, zaprzyjaźniona z nami doświadczona kucharka, prowadząca grupę na Facebooku "Ja i moja kuchnia". Oto trzy przepisy na pyszne serniki - zobacz niżej i w naszej galerii.

Sernik z mlekiem w proszku

Na świątecznym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć sernika. Przepisy na to pyszne ciasto zdradziła nam Anna Cestr, zaprzyjaźniona z nami doświadczona
Na świątecznym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć sernika. Przepisy na to pyszne ciasto zdradziła nam Anna Cestr, zaprzyjaźniona z nami doświadczona kucharka. Oto trzy przepisy na pyszne serniki - zobacz w naszej galerii >>>
Anna Cestr

Jak wykonać ciasto? Anna Cestr podaje przepis krok po kroku.

  • 6 żółtek zmiksowałam z 1 szkl. cukru (można zamienić na słodzik)
  • dodałam od razu 1 kg twarogu z kubełka i zmiksowałam
  • Następnie trzeba dodać szklankę mleka,
  • 1,5 szkl. mleka w proszku
  • 2 budynie (sypkie)

Dodałam również aromat rumowy, ale można go pominąć.

Wszystko dobrze trzeba zmiksować, dodać ubitą pianę z białek i wymieszać rózgą.
Boki formy lub tortownicy (24 cm średnica) obłożyć papierem do pieczenia tak, żeby papier wystawał ok. 5 cm ponad rant.
Piec góra - dół w 170 st. C przez 60 min. Na spód piekarnika postawiłam naczynie z wodą.

Sernik nalałam prawie równo do rantu. Mocno wyrośnie i opadnie, ale będzie i tak wysoki i równiutki. Studzić chwilę przy uchylonych drzwiczkach, później wyciągnąć. A gdyby sieę zbytnio spiekał z góry, to przykryć folią aluminiową.

Sernik oreo

Domowe i łatwe serniki na Boże Narodzenie 2023. Tak zrobisz pyszny sernik - kilka przepisów

Oto kolejny przepis, który podaje Anna Cestr.

Do pieczenia użyłam tortownicy 24 cm.

Spód:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżka kakao
  • jedno żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie łyżki cukru pudru.

Dodałam również aromat rumowy.
Wyrobić całość na gładko. Tortownicę wyłożyć papierem i wykleić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec 20 min. w temp. 190 st. C.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu - może być wiaderkowy,
  • 50g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego lub kartoflanki
  • opcjonalnie cukier waniliowy (ja pominęłam dodałam aromat rumowy)
  • 10-14 ciasteczek Oreo

Masło z cukrem ubić na puch. Dodać twaróg i jedno jajo miksować 30 sek, dodać drugie i miksować 30 sek. i tak trzecie i czwarte.
Nie można długo miksować, bo masa będzie zbyt rzadka, a musi być gęsta. Dodać budyń i jeszcze chwilkę miksować, żeby się wszystko połączyło.

Połowę masy wylać na spód, ułożyć połowę pokruszonych ciasteczek, na to wylewamy resztę masy i układamy ciasteczka delikatnie dociskając. Pieczemy 1h 20 min w 165 st. C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 30 min. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy.

Sernik gotowany wersja Fit

Na świątecznym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć sernika. Przepisy na to pyszne ciasto zdradziła nam Anna Cestr, zaprzyjaźniona z nami doświadczona
Na świątecznym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć sernika. Przepisy na to pyszne ciasto zdradziła nam Anna Cestr, zaprzyjaźniona z nami doświadczona kucharka. Oto trzy przepisy na pyszne serniki - zobacz w naszej galerii >>>
Anna Cestr

Trzeci sernik jest dla osób, które starają się ograniczać jedzenie słodkości. Oto przepis.

Biszkopt:

  • 3 białka ubić na sztywną pianę ze słodzidłem - u mnie 3 łyżki erytrytolu
  • Dodać 1 kopiastą łyżkę kakao 1%,
  • łyżkę sproszkowanej kawy rozpuszczalnej i parę kropel aromatu rumowego.
  • Wymieszać.

Piec ok 20 min w 170 st. Wystudzić, lekko przyklepać.

Masa serowa:

  • 800 g twarogu,
  • 3 jaja,
  • słodzik do smaku i łyżkę startej skórki z pomarańczy,
  • zmiksować w garnku.

Podgrzewać, ciągle mieszając, aż się zagotuje. Dodać 2 łyżeczki żelatyny i jeden budyń (dodałam kokosowy) rozpuszczony w 1/2 szkl. zimnego mleka.

Mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać na biszkopt. Schłodzić.
Na koniec wylać na masę dwie owocowe galaretki (smak według upodobań) i wsadzić do lodówki do stężenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska