https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Żuchel - inaczej kartoflak, szandar, sztydrych [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Żuchel - inaczej kartoflak, szandar, sztydrych
Żuchel - inaczej kartoflak, szandar, sztydrych Teresa Kropidłowska
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach

Składnki:

2-3 kg ziemniaków (w zależności od wielkości blachy)
30 -40 dkg boczku wędzonego
sól
trochę smalcu lub oleju do wysmarowania blachy

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, osolić.
Połowę boczku pokroić w plastry i wyłożyć na dno blachy, resztę pokroić w kostkę.

Ciasto ziemniaczane dobrze wymieszać i wylać na blachę, na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę boczek.

Wstawić do piekarnika, piec w temp.180 st C około 1,5 godziny.
Dobry jest na ciepło, ale również na drugi dzień pokrojony w plasterki i odsmażony.

Zamiast boczku można dodać okrasy z gęsi.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska