Sałatka gyros - przepis
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 ogórek,
- 3 ogórki marynowane,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 papryka czerwona,
- 0,5 kapusta pekińska,
- 4 łyżki majonezu dekoracyjnego,
- trochę ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 g przyprawy do mięs,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i dobrze posypać przyprawą do mięs oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju (można odstawić na godzinę do zamarynowania, ale niekoniecznie). Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod częściowym przykryciem by mięso za bardzo nie wyschło. Ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę. Dobrze odsączyć. Następnie cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
Zobacz też wideo: Koncert sylwestrowy 2020/2021 online Opery Nova w Bydgoszczy
Sałatkę gyros układać następującymi warstwami:
- Mięso z gyrosem,
- Cebula czerwona,
- Warstwa keczupu - wg uznania (cienka),
- Ogórki,
- Kukurydza,
- Majonez,
- Papryka,
- Kapusta pekińska,
- Całość posypać szczypiorkiem (może być suszony lub ulubionymi ziołami).
- Wierzch sałatki możesz udekorować świeżym szczypiorkiem. Oczywiście, aby sałatka doskonale się prezentowała, przygotuj ją koniecznie w przezroczystej misce, by każda jej warstwa była widoczna - podpowiadają eksperci z portalu Winiary.
Przeczytaj również...
Calzone
Składniki na ciasto pizzy calzone:
- 300 g mąki,
- 30 g drożdży,
- 200 ml mleka lub wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka mleka,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie calzone:
- 100 g sera żółtego,
- 2 opakowania mozzarelli,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1-2 pomidory,
- oregano,
- bazylia,
- słodka papryka,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie calzone:
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół. Obie części rozwałkować na okrągłe placki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i pociąć w talarki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory z puszki podgrzać do wyparowania wody, po czym doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Przechłodzić. Placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować sosem, zostawiając po brzegach ok. 1 cm wolny. Wyłożyć mozzarellę i pomidory. Całość posypać serem żółtym. Ciasto złożyć na pół, formując pierożki i docisnąć brzegi. Wierzch calzone posmarować mlekiem. Piec 20 minut w 260 stopniach C.
Przypominamy...
Szybka sałatka ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków,
- 5 jajek,
- średnia cebula,
- majonez,
- curry,
- 2 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie szybkiej sałatki ziemniaczanej:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Jajka, ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem i doprawiamy curry tak, by sałatka miała intensywny kolor. Chłodzimy i zostawiamy najlepiej na kilka godzin.
Prosta fasolka po bretońsku - przepis
Składniki:
- 500 g fasoli Jaś,
- 250 g kiełbasy
- 125 g boczku (nie musi być, wtedy ciut więcej kiełbasy)
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- majeranek
- liść laurowy
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania fasolki:
Fasolę opłukać i zalać wodą na ok. 12 godzin. Po namoczeniu zmienić wodę i gotować w osolonej wodzie z liściem laurowym do miękkości. W czasie gotowania fasoli poszatkować cebulę, kiełbasę oraz boczek w kostkę i zeszklić to na patelni z odrobiną oliwy. Kiedy fasola będzie miękka, przełożyć zawartość patelni do rondla z fasolą i gotować na małym ogniu, dodając koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
