Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na przekąski na Sylwestra - proste i smaczne. Sałatka gyros, calzone i inne [lista - 20.12]

OPRAC.: (TIK)
Calzone to taka pizza w kształcie pieroga. Może być z różnorodnym nadzieniem. Poniżej proponujemy prostą wersję calzone z serem i pomidorami
Calzone to taka pizza w kształcie pieroga. Może być z różnorodnym nadzieniem. Poniżej proponujemy prostą wersję calzone z serem i pomidorami Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Przedstawiam przykłady przepisów na smaczne przekąski w sam raz na sylwestrową domówkę. Sałatka gyros, calzone, prosta sałatka ziemniaczana (którą robię też wiosną i latem, gdy grillujemy) i fasolka po bretońsku.

Sałatka gyros - przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek,
  • 3 ogórki marynowane,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryka czerwona,
  • 0,5 kapusta pekińska,
  • 4 łyżki majonezu dekoracyjnego,
  • trochę ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 g przyprawy do mięs,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i dobrze posypać przyprawą do mięs oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju (można odstawić na godzinę do zamarynowania, ale niekoniecznie). Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod częściowym przykryciem by mięso za bardzo nie wyschło. Ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę. Dobrze odsączyć. Następnie cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.

Zobacz też wideo: Koncert sylwestrowy 2020/2021 online Opery Nova w Bydgoszczy

Sałatkę gyros układać następującymi warstwami:

  1. Mięso z gyrosem,
  2. Cebula czerwona,
  3. Warstwa keczupu - wg uznania (cienka),
  4. Ogórki,
  5. Kukurydza,
  6. Majonez,
  7. Papryka,
  8. Kapusta pekińska,
  9. Całość posypać szczypiorkiem (może być suszony lub ulubionymi ziołami).

- Wierzch sałatki możesz udekorować świeżym szczypiorkiem. Oczywiście, aby sałatka doskonale się prezentowała, przygotuj ją koniecznie w przezroczystej misce, by każda jej warstwa była widoczna - podpowiadają eksperci z portalu Winiary.

Przeczytaj również...

Calzone

Składniki na ciasto pizzy calzone:

  • 300 g mąki,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml mleka lub wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka mleka,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie calzone:

  • 100 g sera żółtego,
  • 2 opakowania mozzarelli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1-2 pomidory,
  • oregano,
  • bazylia,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie calzone:
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół. Obie części rozwałkować na okrągłe placki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i pociąć w talarki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory z puszki podgrzać do wyparowania wody, po czym doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Przechłodzić. Placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować sosem, zostawiając po brzegach ok. 1 cm wolny. Wyłożyć mozzarellę i pomidory. Całość posypać serem żółtym. Ciasto złożyć na pół, formując pierożki i docisnąć brzegi. Wierzch calzone posmarować mlekiem. Piec 20 minut w 260 stopniach C.

Przypominamy...

Szybka sałatka ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • średnia cebula,
  • majonez,
  • curry,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie szybkiej sałatki ziemniaczanej:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Jajka, ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem i doprawiamy curry tak, by sałatka miała intensywny kolor. Chłodzimy i zostawiamy najlepiej na kilka godzin.

Prosta fasolka po bretońsku - przepis

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś,
  • 250 g kiełbasy
  • 125 g boczku (nie musi być, wtedy ciut więcej kiełbasy)
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • majeranek
  • liść laurowy
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania fasolki:
Fasolę opłukać i zalać wodą na ok. 12 godzin. Po namoczeniu zmienić wodę i gotować w osolonej wodzie z liściem laurowym do miękkości. W czasie gotowania fasoli poszatkować cebulę, kiełbasę oraz boczek w kostkę i zeszklić to na patelni z odrobiną oliwy. Kiedy fasola będzie miękka, przełożyć zawartość patelni do rondla z fasolą i gotować na małym ogniu, dodając koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska