
Wśród zaproszonych zapewne znajdą się miłośnicy grillowanych klasyków, jak i Ci, którzy doceniają kulinarne eksperymenty. Dobrze pamiętać także o osobach dbających o linię, poszukujący lekkostrawnych potraw z rusztu.
Jak mówi Monika Berger, ekspert z firmy Berger, grono konserwatywnych klientów nie zmniejsza się. Oni najchętniej na ruszt kładą: steki z karkówki, żeberka, boczek, krupniok i kiełbasę.
-

Nie wszyscy jednak wiedzą, jak idealnie na grillu sprawdzają się chociażby osadzone w śląskiej tradycji kulinarnej frankfurterki. Służy im zatem nie tylko patelnia, ale z powodzeniem odnajdą się również w roli grillowanej potrawy.

A co zaserwować smakoszom dbającym o formę?
W roli lekkiej przekąski sprawdzą się np. kaszok i ryżok. To prosty skład: mięso wieprzowe, specjalna kompozycja przypraw oraz w zależności od wybranej wersji – kasza pęczak bądź ryż i kapusta.
Pamiętajmy, że potrawy z grilla mogą być zdrowsze i mniej tuczące niż ich odpowiedniki serwowane w formie smażonych dań. Należy jednak zadbać o kilka podstawowych aspektów: nie przesadzać z czasem grillowania, wybierać świeże mięso wysokiej jakości oraz używać jednorazowych tacek.