https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grudziądz. Mieszkańcy kamienicy mają dość hałasu

(Deks)
- Samochody niszczą nasz spokój i naszą bramę - mówi Hubert Miklikowski
- Samochody niszczą nasz spokój i naszą bramę - mówi Hubert Miklikowski Przemysław Decker
O czwartej rano wstają codziennie z łóżek mieszkańcy kamienicy przy ulicy Mickiewicza 18. Wstają, bo muszą. Budzi ich rumor samochodów przyjeżdżających do piekarni, która mieści się w podwórzu kamienicy.

Poranna udręka

Samochody, które podjeżdżają pod piekarnię wcześnie rano po chleb i bułki od wielu lat uprzykrzają życie lokatorom.
- To skandal! Czwarta godzina, a nas budzi ryk aut. Każdy poranek jest dla nas udręką. Chcemy normalnie żyć - mówi Hubert Miklikowski, zdenerwowany lokator kamienicy.

Dantejskie sceny

Auta nie dość że budzą lokatorów, to niszczą również bramę wjazdową na podwórko kamienicy.- Pod ciężarem samochodów chodnik się zapadł, a ściany są odarte z tynku. Sceny dantejskie rozgrywają się tu codziennie, bo auta się nie mieszczą w bramie. Domagamy się wprowadzenia zakazu wjazdu na podwórko - dodaje Renata Miklikowska.

O wprowadzenie zakazu wjazdu może wnioskować właściciel budynku, w tym przypadku Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Nieruchomościami.
- Rozważamy możliwość wprowadzenia częściowego ograniczenia wjazdu dla samochodów o największych gabarytach, bo te auta niszczą bramę najbardziej - zapewnia Grażyna Damaz, dyrektor działu technicznego MPGN.

Komentarze 24

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Ciekawe,że pominęli w rewitalizacji Mickiewicza 18 (oficyna),choć na stronie MPGN nadal widnieje wpis iz taka operacja jest planowana.Czyżby to była zemsta za publiczne wypowiedzi o panie prezes? Oj mieszkańcy tej posesji nie maja szczęscia.I zamiast piekarni nie dostaną jakiegoś kukułczego jaja "by żyło się lepiej-mieszkańcom".
D
Darkman
Musze sąsiadko powiedzieć,że w końcu pożytek z tego internetu.Jak widać urzędnicy bacznie czytają wpisy i jak zaczyna się robić smrodliwie na ich podwórku to jakimś cudem można ich zmusić do pracy.Temat piekarni zamknięty.Pozostaje mieć nadzieję,że wyremontują zniszczoną przez auta PSS bramę wjazdową i nie sprowadzą na miejsce piekarni róznie uciążliwej działalności .
G
Gość
to nie blef to prawda zaklad piekarniczy jest zlikwidowany po 60 latach DZIĘKUJEMY
D
Darkman
Zanosi się na przełom w sprawie piekarni,ale by nie zapeszyć na razie nie podam szczegółów. Prawdopodobnie pod wpływem forum GP co niektórzy urzędnicy zaczęłi obawiać się że sprawy przyjmą niekorzystny obrót i ktoś naprawdę zainteresuje się dogębnie tematem nie tylko uciążliwej piekarni.Niebawem zobaczymy czy to kolejny blef czy naprawdę coś jest na rzeczy.
~MIESZKANKA~
panowie redaktorzyGP czy juz was nie interesuje sprawa okropnej bramy na mickiewicza18 ? Bardzo wam ufamy że jednak poruszycie te sprawe a dokladnie remontu tej bramy w ramach rewitalizacji ..Trzy lata temu zrobiona 1/3 bramy i to wszystko . MPRN dostaje duże pieniądze od PSS SPOLEM ZA ZAKLAD PIEKARNICZY ORAZ OD PRYWATNEGO ZAKLADU SZKLARSKIEGO WIEC DLACZEGO NIE REMONTUJE TEJ BRAMY. W RAMACH WYJAŚNIENIA TA BRAME NISZCZA SAMOCHODY Z PSS A MY CZUJEMY SIE JAKBYŚMY WCHODZILI DO SLAMSOW A NIE DO BUDYNKOW MIESZKALNYCH . PANOWIE DZIENNIKARZE NIE ZAWIEDZCIE NAS !
G
Gość
Czyżby ktoś uderzył w czuły punkt pani Stępień??? Niech redaktorzy GP zbadają powiązania PSS z prezes MPGN .Może wyjdzie coś fajnego na wierzch.
G
Gość
Po lekturze tego watku zastanawiam się dlaczego ta piekarnia jeszcze funkcjonuje?? Powinna byc dawno wyprowadzona ze starówki i to natychmiast. Kiedyś były piekarnie i na Małogroblowej i na Murowej i już ich nie ma bo były uciążliwe dla mieszkańców i nie mogły spełnić rygorystycznych norm.A tu mamy kuriozum pod nosem prezes MPGN i wygląda na to że robi ona wszystko by "umilić" życie mieszkańcom.Propozuję aby mieszkańcy wystosowali pisma do stosownych urzędów oraz do ratusza o zajęcie się sprawą. Niszczenie mienia miejskiego za przyzwoleniem pani prezes MPGN to już skandal i GP powinna się tym dogłębnie zajać dlaczego nie ma żadnych działań w tym kierunku by doprowadzić bramę wjazdową na Mickiewicza 18 do pierwotnego stanu świeżo po remoncie,.Komu zależy na tym by szpeciła starówkę.
G
Gość
Info dla mieszkańców feralnego Mickiewicza 18B:
Począwszy od 1 stycznia 2006 r. wymagania jakie muszą spełniać pomieszczenia zakładów produkujących żywność regulują przepisy rozporządzenia (WE) NR 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Ci, którzy spodziewają się znaleźć w nich szczegółowe instrukcje dotyczące projektowania pomieszczeń, rodzaju materiałów budowalanych, kątów i zaokrągleń - będą rozczarowani. Przepisy mają charakter bardzo ogólny. Autorzy wyszli zapewne z założenia, że w życiu najważniejszy jest zdrowy rozsądek i elastyczność. Niesposób bowiem ustalić jednolitej normy dla wszystkich zakładów sektora spożywczego. Wszystko zależy od profilu w wielkości produkcji, zatrudnienia i wielu innych czynników. Takie podejście do tematu ma jednak i minusy. Wspomniana elastyczność ma swoje granice, a zdrowy rozsądek właściciela zakładu może się znacznie różnić od rozsądku prezentowanego przez władze sanitarne. Za przykład może posłużyć wspomniany już przepis dotyczący gładkiej powierzchni ścian.

Przejdźmy więc do konkretnych wymagań wynikających z treści przepisów podanych w treści załącznika nr II do rozporządzenia nr 852 pod tytułem "Ogólne wymogi higieny dla wszystkich przedsiębiorstw sektora spożywczego".
Rozporządzenie dzieli wymagania na dwie grupy: wymagania ogólne (a więc dotyczące wszystkich pomieszczeń zakładu) oraz wymagania szczególne dotyczące tylko tych pomieszczeń, w których żywność jest przetwarzana.

Wymagania ogólne
Pomieszczenia zakładu muszą być utrzymywane w dobrym stanie technicznym i w czystości.
Wyposażenie, wystrój, konstrukcja, rozmieszczenie i wielkość pomieszczeń, muszą spełniać takie warunki, aby:
umożliwiać odpowiednie utrzymanie, czyszczenie i/lub dezynfekcję, zapobieganie lub minimalizowanie dostawania się zanieczyszczeń pochodzących z powietrza oraz zapewnić odpowiednią przestrzeń roboczą pozwalającą na higieniczne przeprowadzanie wszelkich działań,
chronić przed gromadzeniem się brudu, kontaktem żywności z materiałami toksycznymi, strząsaniem cząstek brudu do żywności i tworzeniem się kondensacji niepożądanej pleśni na powierzchni,
możliwe było przestrzeganie dobrej praktyki higienicznej, włącznie z ochroną przed zanieczyszczeniem oraz, w szczególności, ze zwalczaniem szkodników; oraz
zapewniać - w miarę potrzeb - właściwe temperatury przetwarzania i magazynowania śroków spożywczych. Temperatura przechowywania winna być monitorowana i, w razie potrzeby, zapisywana.
W zakładzie musi być odpowiednia ilość ubikacji spłukiwanych wodą, podłączonych do sprawnego systemu kanalizacyjnego. Ubikacje nie mogą łączyć się bezpośrednio z pomieszczeniami, w których pracuje się z żywnością.
W zakładzie musi być dostępna odpowiednia liczba, właściwie usytuowanych, umywalek do mycia rąk. Do umywalek musi być doprowadzona ciepła i zimna bieżąca woda, muszą być one zaopatrzone w środki do mycia rąk i do higienicznego ich suszenia. W miarę potrzeby, stanowiska do mycia żywności powinny być oddzielone od umywalek.
Zakład powinien posiadać odpowiedni system naturalnej lub mechanicznej wentylacji, uniemożliwiający przepływ powietrza z obszarów zanieczyszczonych do obszarów czystych. Systemy wentylacyjne muszą być tak skonstruowane, aby umożliwić łatwy dostęp do filtrów i innych części wymagających czyszczenia lub wymiany.
Wszelkie węzły sanitarne powinny być zaopatrzone w odpowiednią, naturalną bądź mechaniczną, wentylację.
Pomieszczenia, w których przetwarza się żywność, muszą posiadać odpowiednie naturalne i/lub sztuczne oświetlenie.
Urządzenia kanalizacyjne muszą być zaprojektowane i skonstruowane tak, aby nie istniało ryzyko zanieczyszczenia. W sytuacji, gdy kanały kanalizacji są częściowo lub całkowicie otwarte, muszą być zaprojektowane tak, aby odpady nie przedostawały się z obszarów zanieczyszczonych do obszarów czystych, w szczególności do obszarów, gdzie pracuje się z żywnością, której zanieczyszczenie może zagrażać zdrowiu konsumenta.
W miarę potrzeby, muszą być zapewnione odpowiednie warunki do przebierania się przez personel.
Środki czyszczące i odkażające nie mogą być przechowywane w obszarach, gdzie przetwarza się żywność.
Wymagania szczególne dla pomieszczeń, w których przetwarza się żywność
Podłogi - muszą być utrzymane w dobrym stanie technicznym, muszą być łatwe do czyszczenia oraz, w miarę potrzeby, do dezynfekcji. Wykonane winny być z materiałów nieprzepuszczalnych, nie nasiąkliwych, zmywalnych oraz nietoksycznych. Jeżeli jest to konieczne, należy zapewnić spływ wody z powierzchni.
Ściany - muszą być utrzymane w dobrym stanie, muszą być łatwe do czyszczenia, oraz tam gdzie jest to konieczne, do dezynfekcji. Ich powierzchnie powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, nie nasiąkliwych, zmywalnych oraz nietoksycznych oraz gładkie aż do wysokości niezbędnej do działania,
Sufity (lub, w przypadku, gdy nie ma sufitu, wewnętrzna powierzchnia dachu) i wszystkie zamontowane w górze elementy (osprzęt napowietrzny) muszą być tak wykonane, wykończone i zamontowane, aby nie gromadziły się tam zanieczyszczenia, nie wzrastały pleśnie, zredukowana była kondensacja pary, żeby nie spadały zanieczyszczenia.
Okna i inne otwory muszą być skonstruowane tak, aby uniemożliwić gromadzenie się zanieczyszczeń. Tam gdzie jest to konieczne należy wyposażyć je w siatki zatrzymujące owady. Siatki muszą dawać się łatwo demontować w celu czyszczenia. W miejscach gdzie otwarte okna mogą spowodować zanieczyszczenie, okna muszą być w czasie produkcji zamknięte i zabezpieczone przed otwarciem.
Drzwi muszą być łatwe do czyszczenia oraz, w miarę potrzeby, do dezynfekcji. Ich powierzchnie powinny być gładkie i nie nasiąkliwe.
Inne powierzchnie (wraz z powierzchniami wyposażenia) tam, gdzie przebiega proces produkcyjny, w szczególności pozostające w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia, w miarę potrzeby, do dezynfekcji. Powinny być wykonane z materiałów nietoksycznych, gładkie, zmywalne, odporne na korozję.
W miarę potrzeby, w zakładzie muszą być zainstalowane odpowiednie urządzenia do mycia oraz dezynfekcji narzędzi roboczych oraz wyposażenia. Urządzenia te muszą być wykonane z materiałów odpornych na korozję, łatwe do czyszczenia. Musi być do nich doprowadzona ciepła i zimna woda.
W zakładzie winny być zapewnione odpowiednie warunki do mycia żywności. Każdy zlewozmywak lub inne tego typu urządzenie przeznaczone do mycia żywności musi posiadać doprowadzenie ciepłej i/lub zimnej wody pitnej, musi być utrzymane w czystości oraz, w miarę potrzeby, dezynfekowane.
Tyle wynika z przepisów. Jak widać wymagania ogólne dla pomieszczeń, jak również wymagania szczegółowe dla pomieszczen, w których przygotowuje się, poddaje obróbce lub przetwarza środki spożywcze (takie są tytuły załączników do rozporządzenia 852) nie są bardzo szczegółowe. Wiele w nich sformułowań typu: "w zależności od potrzeb", "jeżeli jest to konieczne", "odpowiednią ilość" i tym podobnie. Proszę jednak nie dać się zwieść tej łagodności i niedookreśloności. Wątpliwości niekoniecznie muszą działać na korzyść producenta. Czytając przepisy - i kontrolując, czy zakład spełnia podane w nim wymogi - należy pamiętać, że wszystkie one podporządkowane są jednej generalnej zasadzie - pomieszczenia, konstrukcje, architektura, wystrój, użyte materiały, ich stan techniczny mają zapewnić odpowiednią higienę produkcji żywności i jej ochronę przed zanieczyszczeniem na każdym etapie produkcji oraz pomiędzy tymi etapami, a w ostatecznym efekcie - właściwą jej jakość zdrowotną.

Uwaga: przepisy dotyczące pomieszczeń mają zastosowanie także do środków transportu.

Waszym zdaniem piekarnia spełnia te warunki??? Budynek nie posiada ciepłej wody oraz ma 100-letnią kanalizację nie modernizowaną od jej początku to tak na dobry początek walki z piekarnią.
A osoba podszywająca sie pod panią prezes parę wpisów wyżej -tylko szkodzisz tej pani.
G
Gość
Według OBECNYCH PRZEPISÓW NIE MA MOŻLIWOŚCI ŻEBY KTOKOLWIEK WYBUDOWAŁ PIEKARNIE LUB INNY PODOBNY ZAKŁAD W SERCU OSIEDLA DOMKÓW JEDNORODZINNYCH lub W centrum miasta w ścisłej zabudowie a tym bardziej na parterze 3 kondygnacyjnego domu mieszkalnego dodatkowo otoczonego z dwóch stron domami 3 kondygnacyjnymi kumulując tym samym hałas.Gdzie jest PIH,SANEPID.Trzeba tym kuriozum zainteresować chyba te instytucje.
~prezes~
Nie za moje kadencji. Wy mieszkańcy z rodzin patologicznych!!!! Podskakujecie pani prezes to macie za swoje.A PSS dostanie zielone światło i będą jeździć jak im sie podoba i niszczyć bez konsekwencji.
G
Gość
Kiedy MPGN wyremontuje tę barme do konca .Jest wyjątkowo zniszczona.
G
Gość
Liczymy na pomoc redaktorów Gazety Pomorskiej
G
Gość
CZY TE PRZEPISY DOTYCZ APANI PREZES TEZ? BO TO MOŻE TYLKO DLA NIEKTÓRYCH INSTYTUCJI
G
Gość
Dodatkowo podam informację ,że piekarnia zlokalizowana w budynku Mickiewicza 18B wg przepisów unijnych nie powinna istnieć. Nie spełnia podstawowych wymogów BHP oraz norm emisji hałasu oraz źle osadzone maszyny w posadzce już spowodowały pęknięcia w ścianie frontowej kamienicy.Ale czy kogoś z MPGN to obchodzi???? Współczuję tym lokatorom ,którzy mieszkasją bezpośrednio nad piekarnią.24 h/ dobę hałas i dodatkowo auta od 4 rano pod oknami.
G
Gość MIESZKANKA 18B
w kwesti wyjasnieia nie chodzi o samochody podjeżdzające do sklepu piekarniczego .Mowa jest o zakłodzie pikarniczym ktory miesci sie w budynku mieszkalnym3 piętrowym na parterze .Zaklad ten jest w budynku mickiewicza18bi to tam wjeżdzając o godzinie 3 -4 w nocy po towar samochody robia pobudke a bardzo czesyo niszcza sciany bramy wjazdowej
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska