Zespół projektowy składał się z 15 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Przemystce, który utworzył się z przedstawicieli technikum ekonomicznego, rolniczego, hotelarskiego oraz żywienia i usług gastronomicznych.
Zebrali rośliny z kujawskich łąk, pól, lasów i ogrodów do kujawskiego zielnika
Mimo dużej rozbieżności kierunkowej młodzież okazała się być bardzo zgranym, a przede wszystkim pracowitym zespołem. Na czele grupy stała koordynator projektu realizowanego w szkole, Karolina Sobieraj, której towarzyszyła Magdalena Matczak, nauczyciel języka angielskiego.
Cały roboczy tydzień uczestników projektu obfitował w różnorodne aktywności, zadania jak i przyjemności. Począwszy od zajęć warsztatowych w szkole, po zwiedzanie średniowiecznych zamków, farm krów, kóz i owiec, po wycieczki rowerowe i naukę jazdy konnej.
Pobyt we Francji naszej szkolnej grupie kojarzyć się odtąd będzie z zapachem i smakiem świeżej bagietki z masłem śmietankowym, smakiem 6 gatunków sera, których młodzież miała okazję spróbować, jak i z francuskimi specjałami w postaci ślimaków czy małży.
Czas wieczorny upływał bardzo szybko podczas integracji naszej młodzieży z grupą włoską i francuską na wieczorkach tanecznych, czy rozmowach na korytarzu internatu do późnych godzin nocnych.
