1 z 11
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay.com
W Polsce występuje aż ponad tysiąc gatunków jadalnych grzybów. Do handlu dopuszczono zaledwie 42 gatunki, przypominają Lasy Państwowe.
2 z 11

fot. pixabay.com
Ogólna zasada początkujących grzybiarzy mówi, iż nie należy zrywać tych gatunków, które zamiast tzw. gąbki pod kapeluszem ma blaszki. W ten sposób unikniemy najgroźniejszych, gdyż śmiertelnych dla człowieka muchomorów: sromotnikowego oraz jadowitego, tłumaczą Lasy Państwowe.
3 z 11

fot. pixabay.com
W naszych zbiorach najczęściej przynoszonych z lasów są podgrzybki, borowiki, maślaki czy kozaki, to najbardziej powszechne łupy.
4 z 11

fot. pixabay.com
Najbardziej pospolite gatunki jadalne, to borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, koźlarz grabowy oraz maślak zwyczajny.