
Cętkowana plamistość maliny - na liściach występują nieregularne chlorotyczne lub żółte cętki albo plamy, które powiększając się, stopniowo pokrywają większą część blaszki liściowej. Liście są małe, poskręcane, a ich brzegi mogą być postrzępione. Następuje zahamowanie wzrostu roślin.

Plamistość liści maliny - na liściach chorych roślin występują chlorotyczne lub żółte, zlewające się plamy, które z czasem obejmują większą część blaszki liścia i mogą ulegać nekrozie i deformacji. Wzrost porażonych krzewów jest zahamowany, a pędy mogą zamierać.

Karłowatość maliny - chore krzewy wytwarzają bardzo liczne, krótkie i cienkie pędy o silnie skróconych międzywęźlach, skutkiem czego roślina przybiera miotlasty pokrój. Liście są drobne, chlorotyczne i przedwcześnie czerwienieją. Nieliczne, prawidłowo wykształcone kwiaty zwykle zawiązują źle wybarwione i zdeformowane owoce.

Guzowatość korzeni - guzowate narośle mogą występować na wszystkich częściach systemu korzeniowego. Początkowo są to niewielkie nabrzmienia, z czasem rozwijają się osiągając wielkość od kilku milimetrów do kilkudziesięciu centymetrów. Wielkość guzów zależy od gatunku rośliny, intensywności jej wzrostu, warunków glebowych. Młode guzy mają najczęściej kształt kulisty, są gładkie, miękkie, o jasnokremowym zabarwieniu. W miarę starzenia się drewnieją, zmienia się ich kształt, powierzchnia staje się chropowata i w wyniku zamierania zewnętrznych komórek przybiera barwę ciemnobrunatną do czarnej.