Malina to bardzo cenny surowiec zielarski, bogaty w błonnik, polifenole, witaminy A, B1, B2, B3 i C, karotenoidy, tokoferole, wapń, magnez, miedź, potas, cynk, mangan, żelazo, selen, olejek eteryczny, pektyny, pochodne cyjanidyny, a także kwasy organiczne. Maliny wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe.
Należy korzystać też z malinowych liści, zawierających dużo witaminy C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy i żywice. Napary z malinowych liści działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco i poprawiają przemianę materii.
Takie choroby niszczą plantacje malin [lista]
W województwie kujawsko-pomorskim maliny rosną na 86,04 hektarach. Producenci tych owoców muszą być czujni, bo maliny mają liczne choroby. Eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wskazują najpowszechniejsze w Polsce. Sprawdźcie w naszej galerii.
