Spis treści
Sektor rolnictwa przyczynia się do jednej trzeciej światowej emisji gazów cieplarnianych. Zjawisko bezpośrednio wpływa na systemy żywnościowe. Produkcja ekologiczna stała się wyzwaniem, wielu producentów ma niewystarczającą wiedzę, a na rynku jest niewielka pula substancji dozwolonych w użyciu.
- Często dajemy się oszukać przy zakupach produktów, które oprócz hasła „eko” na etykiecie, z prawdziwie zdrową żywnością nie mają zbyt wiele wspólnego – mówi dr hab. Bożena Matysiak, prof. Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego.
Z jakimi problemami żywnościowymi zmaga się świat?
Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa jasno wskazują, że w ciągu ostatnich trzech lat wzrosła liczba osób, które dotknął głód. Z niedożywienia cierpią trzy miliardy ludzi. Z kolei Światowy Bank Żywności szacuje, że 50 mln osób jest na skraju głodu. Nie bez znaczenia jest kontekst geopolityczny. Widmo globalnego kryzysu żywnościowego powróciło wraz z wybuchem wojny na Ukrainie. Wcześniej oba kraje stanowiły jedno z głównych źródeł pszenicy i towarów rolno-spożywczych dla krajów Bliskiego Wschodu.
Klimat nie sprzyja rolnictwu
Oprócz kryzysów politycznych świat zmaga się też ze zmianami klimatycznymi, ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi, złą gospodarką i nierównościami społecznymi. To wszystko doprowadziło już do zmniejszenia plonów podstawowych upraw – pszenicy, kukurydzy i ryżu. Szacunki wskazują, że do 2100 r. plony ryżu mogą spaść nawet o 11 proc., a warzyw o 31 proc.