
Jaki miód najlepszy na przeziębienie?
Miód lipowy jest zalecany w przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia płuc i oskrzeli, gorączki. Ma żółtozłotą barwę.
Jest jednym z popularniejszych. Wzmacnia organizm, zwiększając odporność immunologiczną na zakażenia, działa wysoce antybiotycznie, wylicza Lubelski ODR.

Miód gryczany
To jeden z najciemniejszych miodów, ma barwę ciemnosmolistą. Zapobiega procesom nowotworowym, zalecany przy reumatyzmie, ma działanie przeciwmiażdżycowe, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, likwiduje wolne rodniki.

Miód wrzosowy
Miód wrzosowy jest nieco jaśniejszy od gryczanego, ma barwę bursztynowo-herbacianą, konsystencję galaretowatą.
Wskazany jest w leczeniu układu oddechowego, ma pozytywny wpływ na trawienie, antybakteryjny, przeciwzapalny, pomaga w leczeniu nerek, działa moczopędnie, regeneruje florę bakteryjną, stymuluje układ immunologiczny, pomaga w leczeniu trądziku.

Miód rzepakowy
To nektarowy - wiosenny, wspomaga w leczeniu chorób serca, układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, dróg żółciowych.
Jest stosowany w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego, ponieważ posiada zdolność podwyższania odporności. Miód ten w stanie ciekłym ma barwę słomkową, po skrystalizowaniu jaśnieje i przyjmuje kremową, prawie białą.