Spis treści
Miód na przeziębienie czy zmęczenie sprawdza się od setek lat. Jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Miód ma właściwości o działaniu antybakteryjnym, wspomagającym pracę serca, redukuje zmęczenie, więc warto zgromadzić zapas na zimę. Pod koniec roku używamy do przygotowania świątecznych pierników. Zaglądamy do pasiek, by poznać stawki za miody różnych pojemności i odmian.
Zachęcamy:Poznaj właściwości miodów, zanim kupisz słoik
Pszczelarze ostrożnie podchodzą do podnoszenia cen miodu
Pszczelarze zmagają się z chorobami owadów, takimi jak warroza. Leczenie wymaga zastosowania leków, a to kolejny czynnik podnoszący koszty utrzymania pasieki. W okresie niedoborów naturalnego pokarmu dokarmiają pszczoły cukrem lub za pomocą syropów na bazie hydrolizy sacharozy albo wielostopniowej hydrolizy skrobi. Wspomnijmy jeszcze o ulach, które powstają z drewna, ono także podrożało w ostatnich latach.
Producenci miodu obawiają się jednak znacznego podnoszenia stawek, mimo rosnących kosztów, żeby nie odstraszyć klientów. Jakie mamy ceny miodu u progu zimy 2023/2024? Bezpośrednie ogłoszenia od rolników i pszczelarzy znajdziemy na stronie polskiebazarek.pl i popularnych serwisach ogłoszeniowych.

Zanim zrobisz zapasy, dowiedź się, czy miód może się zepsuć
Ile kosztuje miód spadziowy prosto z pasieki jesienią 2023?
Najpopularniejsze i nieco tańsze są miody nektarowe, jak wielokwiatowy, rzepakowy czy lipowy. Zdecydowanie więcej kosztuje miód spadziowy. Powstaje ze spadzi liściastej lub iglastej. Łatwo rozpoznać słoik z dużo ciemniajszą zawartością. Przykładowy miód spadziowy z jodły pospolitej ma zabarwienie od ciemnobrązowego z zielonkawymi refleksami aż do prawie czarnego, zanim się skrystalizuje.
Ile kosztuje miód spadziowy? Najczęściej od 70 do 90 zł za słoik 1-1,2 kg, niekiedy za 50 zł. Spadziowo-nektarowy można kupić za ok. 55 zł w sklepach internetowych skupiających producentów. Jeden ze sprzedających miód spadziowy z Podkarpacia oferuje ostatnie słoiki produktu z 2022 za 144 zł/1l i uprzedza, że tego typu zbiorów 2023 nie będzie miał do zaoferowania wcale.
Tyle kosztuje miód wielokwiatowy, rzepakowy i gryczany
Zmieniająca się struktura upraw rolniczych ma wpływ na pszczeli pożytek. Znikają naturalne siedliska, choć producenci rolni świadomi roli pszczół w przyrodzie wysiewają łąki lub pasy kwietne. To jednak nadal mało. Do zmiany mają przyczynić się m.in. ekoschematy.
Ponad milion hektarów w Polsce obsiewa się w ostatnich latach rzpeakiem. Ile kosztuje miód wrzosowy, lipowy, wielokawiatowy? W sklepie internetowym z produktami rolnymi znajdujemy pod koniec października następujące ceny miodów:
- lipowy albo malinowy z Roztocza 1,25 kg 42-44 zł
- miód wrzosowy 1 kg z Puszczy Bydgoskiej 166 zł
- wrzosowy z Borów Dolnośląskich 400 g 80 zł
- miód wielokwiatowy z okolic Soliborskiego Parku Krajobrazowego 1 kg 53 zł
- wielokwiatowy albo rzepakowy z Gór Świętokrzyskich 1 kg 49 zł
- miód wielokwiatowy kremowany 1,1 kg z Warmii 56 zł
Autor ogłoszenia z województwa pomorskiego na popularnych portalu chce odsprzedać nadwyżkę miodów z własnej pasieki. Zapewnia, że produkt jest w 100 proc. naturalny, nie był podgrzewany. Duży słoik 0.9 l (około 1,25 kg) 35 zł. To cena podobna do tych z innych ogłoszeń, gdzie miód rzepakowy najczęściej pszczelarze oferują za 35-40 zł/słoik 1,1 kg
Podobnie lub nieco więcej - do 50 złotych za słoik trzeba zapłacić za miód gryczany czy lipowy, wynika z ogłoszeń na popularnym portalu. Sprzedawca z województwa dolnośląskiego proponuje słoiki 0,9 (1.2 kg):
- miód rzepakowy 40 zł
- miód wielokwiatowy 45 zł
- miód lipowy 45 zł
- pyłek pszczeli 1 kg 55 zł
Rodzaje miodu wyróżnia się nie tylko ze względu na kwiaty
Miód dzielimy nie tylko ze względu na dominujące kwiaty, z jakich pszczoły zbierały nektar, czyli miody odmianowe, jak na przykład rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany wrzosowy miód tysiąca kwiatów, czyli wielokwiatowy. Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli wyjaśnia, że w zależności od surowca, z jakiego pszczoły go zrobiły, miód dzielimy na:
- nektarowy (kwiatowy),
- nektarowo-spadziowy,
- spadziowy.
Miody mają różną konsystencję, od płynnej, przez miód kremowany (utarty), do formy stałej. Dlaczego miód ma różne barwy? Zależą od okresu, kiedy powstawał. I tak:
- jasne (prawie białe) – pierwsze wiosenne,
- jasnożółte, jasnozielone, złote – letnie,
- brunatne (niemal czarne) – jesienne.
Producenci miodu starają się wyróżnić i do miodu dodają np. cynamon, owoce (np. maliny albo borówki), kawę, masło orzechowe, imbir, czosnek albo kakao. Miody smakowe cieszą się powodzeniem jako pomysł na prezent.
Jak przechowywać miód, żeby nie tracił wartości?
Trzymanie miodu na blacie, blisko ona nie będzie dobrym wyborem. „Nie może być narażony na bezpośrednie promieniowanie słońca, zbyt wysoką temperaturę przechowywania (najlepiej 8-20 stopni Celsjusza), dużą wilgotność”, podpowiada ośrodek doradztwa rolniczego. Warto również pamiętać, że miodów nie wolno podgrzewać powyżej 42 stopni Celsjusza, gdyż tracą swoją wartość i stają się zwykłym słodzikiem, przestrzega Lubelski ODR.
