
Miód akacjowy
Dość popularny w naszym kraju, najdłużej pośród miodów pozostaje płynny i w tej formie ma barwę jasnożółtą (staje się prawie biały), po krystalizacji zmienia na białą - kremową.
Zalecany przy zaburzeniach trawienia, skurczach i stanach zapalnych żołądka i jelit, ma łagodne działanie antybiotyczne. Stosowany także podczas nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wspomaga pracę nerek, układu moczowego i prostaty, a także leczenie kamienicy nerkowej. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczająco. Miód akacjowy wspiera organizm w stanach zmęczenia i wyczerpania, uspokaja.

Miód manuka
To król wśród miodów, jednocześnie jeden z najdroższych i często podrabiany.
Pochodzi z Nowej Zelandii, gdzie pszczoły zbierają nektar z krzewów manuka, w okresie listopad – styczeń (ze względu na położenie geograficzne).
Ma unikatowe właściwości, wyróżnia go bardzo wysoka zawartość MGO (methylglyoxalu), który decyduje o tym, że posiada duże właściwości lecznicze. Miód ten wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit, tłumaczy Lubelski ODR.

Miód spadziowy
To miód o ciemnej barwie, lekko zielonkawy, daje się wyczuć mniej słodyczy, niż w pozostałych miodach. Zawiera najwięcej polifenoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów, posiada najwyższe właściwości antyoksydacyjne, działa także antybiotycznie.

Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy – tysiąca kwiatów - jak sama nazwa wskazuje, w jego skład wchodzi nektar z wielu kwiatów (a także spadź).
Możemy wyróżnić:
- wielokwiatowy wiosenny
- wielokwiatowy letni
- wielokwiatowy leśny
- wielokwiatowy łąkowy