
Pasze objętościowe są podstawową pozycją w menu w żywieniu przeżuwaczy.

Wartość pokarmowa siana
W-MODR: Wartość pokarmowa siana uzależniona jest od zawartości włókna surowego – im więcej włókna tym strawność i wykorzystanie składników pokarmowych jest gorsze. Poza tym wartość pokarmowa siana uzależniona jest od składu botanicznego runi, nawożenia mineralnego, terminu koszenia roślin, przebiegu pogody.

Mieszanki traw
Przeważnie na siano przeznacza się międzygatunkowe mieszanki traw lub mieszanki traw z bobowatymi drobnonasiennymi.

Skład siana wysokiej jakości
W-MODR: Roślinami, które mogą dać wysokiej wartości pokarmowej siano, są: życica trwała oraz wielokwiatowa, kupkówka pospolita, kostrzewa czerwona i łąkowa.
Z roślin bobowatych drobnonasiennych w produkcji siana dobrze sprawdzają się koniczyny i lucerny oraz kończyna, seradela. Dobrej jakości ruń łąkowa oprócz mieszanki traw i bobowatych powinna zawierać (max. do 10%) ziół, które poprawią wartość dietetyczną oraz smakową siana.