1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. Agata Wodzień-Nowak
Obok konserwującego działania związków chemicznych dym posiada
również właściwości aromatyzowania mięsa i jego przetworów, nadaje
złocistobrązową barwę i powoduje utwardzenie przylegających do osłonki wędlin łańcuchów polipeptydowych (proces powstawania „wtórnej skórki”).
2 z 7

fot. Agata Wodzień-Nowak
Gospodarstwa proponują zakup wędlin bezpośrednio ze źródła. Sprawdzamy, ile kosztuje tu szynka, kiełbasy czy mięso.
3 z 7

fot. Agata Wodzień-Nowak
Przykłady cen z rolniczych ogłoszeń: kiełbasa kanapkowa 32 zł/kg
4 z 7

fot. Agata Wodzień-Nowak
Przykłady cen z rolniczych ogłoszeń: boczek wieprzowy wędzony, surowy 22 zł/kg