Przyglądalismy się, jak wypiekają te smakołyki cukiernicy inowrocławskiego mistrza Piotra Adamskiego. Okazuje się, że praca ta wymaga sporej krzepy. Wielki kawał ciasta drożdżowego, półfrancuskiego, takiego co się dobrze "listkuje" jest naprawdę ciężki. A tymczasem trzeba go nie tylko odpowiednio ułożyć na stole, ale też dokładnie rozwałkować.
Później jest już łatwiej. Z ciasta wycina się trójkąty, na które przychodzi masa makowa. Trójkąty zwija się w rogale, a te trzeba na blasze wsunąć do rozgrzanego pieca. Potem pozostaje już tylko ciastko polukrować i... delektować się jego wspaniałym smakiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas