https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Inowrocław. W środę pałaszować będziemy smaczne rogale z makiem, orzechami i bakaliami

(FI)
Wpierw trzeba dobrze rozwałkować ciasto, tak jak to robi Krystian Grudziński
Wpierw trzeba dobrze rozwałkować ciasto, tak jak to robi Krystian Grudziński Fot. DOMINIK FIJAŁKOWSKI
Półki inowrocławskich cukierni i sklepów spożywczych uginają się już od tradycyjnych rogali pieczonych specjalnie na dzień świętego Marcina.

Przyglądalismy się, jak wypiekają te smakołyki cukiernicy inowrocławskiego mistrza Piotra Adamskiego. Okazuje się, że praca ta wymaga sporej krzepy. Wielki kawał ciasta drożdżowego, półfrancuskiego, takiego co się dobrze "listkuje" jest naprawdę ciężki. A tymczasem trzeba go nie tylko odpowiednio ułożyć na stole, ale też dokładnie rozwałkować.

Później jest już łatwiej. Z ciasta wycina się trójkąty, na które przychodzi masa makowa. Trójkąty zwija się w rogale, a te trzeba na blasze wsunąć do rozgrzanego pieca. Potem pozostaje już tylko ciastko polukrować i... delektować się jego wspaniałym smakiem.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska