
Piżmak
Piżmak trafił do Polski w 1924 roku. Do 1958 opanował teren całego kraju. Raczej roślinożerny, nie pogardzi także skorupiakami i mięczakami. Zasiedla stawy rybne, rowy melioracyjne, rzeki i jeziora. Może wywoływać szkody niszcząc groble przeciwpowodziowe i stawy hodowlane. Piżmak jest zwierzyną łowną, z okresem ochronnym. Naturalnym wrogiem piżmaka jest norka amerykańska – rodzime drapieżniki raczej na piżmaka nie polują.

Babka śniadogłowa
Ryba ta pierwotnie występowała w basenach Morza Azowskiego, Czarnego i Kaspijskiego. Jej występowanie w Bałtyku jest wysoce niepożądane – babka żywi się omułkami, które akumulują w swoim ciele duże ilości soli metali ciężkich. Do tej pory ten małż nie był spożywany przez inne ryby – dzięki temu metale te nie wracały do ponownego obiegu.

Rak pręgowaty
Rak pręgowany został sprowadzony z Ameryki Północnej, ze względu na odporność na dżumę raczą, która dziesiątkowała rodzime gatunki. Gatunek ten wypiera raka szlachetnego i błotnego – jest odporny na niekorzystne warunki środowiskowe. Jest mniejszy i mniej smaczny od polskich skorupiaków. Obecnie nie można go wpuszczać do polskich zbiorników wodnych, wyłowionego – nie wolno go wypuścić z powrotem do wody.