
Jak kupić słodkie pomarańcze, dojrzałe awokado i dobre pomidory? Na to zwracaj uwagę podczas zakupów warzyw i owoców
Jak sprawdzić w sklepie, czy pomarańcze będą słodkie i bez pestek, awokado dojrzałe, a arbuz i pomidory soczyste? Są na to proste triki.
Zobaczcie, czym się kierować przy wyborze warzyw i owoców, by mieć pewność, że kupiło się smaczny i dojrzały owoc.
Aby przejść do listy, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Arbuz
Po czym poznać, że arbuz jest w środku dojrzały i będzie słodki i soczysty po rozkrojeniu? Jeśli ma ogonek - warto mu się przyjrzeć. Suchy ogonek będzie oznaką dojrzałego arbuza.
O wnętrzu tego owocu więcej powie nam również wygląda jego skorupy: powinna mieć wyraźne jasne paski, mocno kontrastujące z tymi zielonymi.
Na każdym arbuzie widoczna jest również jasna plama - oznacza miejsce, którym owoc dotykał ziemi. Im bardziej ciemnożółta jest ta plama, tym bardziej dojrzały arbuz.
Oznaką dojrzałości i słodkości arbuza są również szare "siateczki" na jego skorupie.

Papryka
Jak kupić dobrą paprykę? Postaw na kobietę! To nie żart. Papryki występują w postaci męskiej i żeńskiej. Męska ma u podstawy trzy sektory, jest bardziej kwaśna i jędrna od żeńskiej. Ma mniej nasion, nada się do gotowania.
Z kolei żeńska opiera się na czterech sektorach (tak jak na zdjęciu) - ma więcej nasion i jest dużo słodsza od męskiej. Lepiej smakuje na surowo.

Pomidory
Pomidory powinny mieć piękny czerwony kolor i być jędrne (nie twarde jak kamień!). Warto je również powąchać - słodki, dojrzały pomidor będzie miał przyjemny, słodkawy zapach. Jeśli miejsce po szypułce pachnie nawozem - lepiej zrezygnuj z zakupu.
Pomidory na gałązce po zakupie dłużej zachowają świeżość, ale mogą nie być tak słodkie jak te sprzedawane już bez gałązki.