MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp na Śląsku...
fot. Tomasz Hołod

Jak przyrządza się karpia w różnych regionach Polski? [zdjęcia]

Karp na Śląsku
W region Górnego Śląska karp przywędrował dopiero w okresie międzywojennym. Najczęściej podaje się go najpierw wysmażonego, a później podgotowanego w sosie z warzyw i…piernika!

Ale wszystko po kolei. Aby dobrze przygotować „ślunskiego kapra” - bo tak w gwarze można by nazwać ów rybę, potrzebny będzie nam pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) dużo cebuli, cytryna oraz piernik lub razowe pieczywo. Obowiązkowym będzie także zaopatrzenie się w piwo - może być zarówno jasne, jak i ciemne oraz rodzynki lub migdały. Nie zapominajmy także o naszym bohaterze, który to podawany jest w formie dzwonków.

Całość pracy można zamknąć w trzech etapach: warzywa z piwem (i wodą) zagotować, zagęścić piernikiem oraz słodkościami i zblendować robiąc aksamitny, gęsty sos z nutką słodyczy. Rybę obsmażyć (może być także panierowana lub duszona w cebuli) i doprawić. Na końcu połączyć z sosem i dusić, aż do wydobycia się prawdziwie śląskiego aromatu!

Zobacz również

Danijel Loncar z wyróżnieniem po meczu ze Stalą Mielec [OCENY POGONI]

Danijel Loncar z wyróżnieniem po meczu ze Stalą Mielec [OCENY POGONI]

Za nami wyjątkowy koncert z okazji 5-lecia Opalenickiej Orkiestry Dętej!

Za nami wyjątkowy koncert z okazji 5-lecia Opalenickiej Orkiestry Dętej!

Polecamy

Ekstraliga rugby. Decydujące starcia i wielkie rozstrzygnięcia

Ekstraliga rugby. Decydujące starcia i wielkie rozstrzygnięcia

Śmiertelny wypadek pod Kcynią. Samochód uderzył w drzewo, zginął mężczyzna

Śmiertelny wypadek pod Kcynią. Samochód uderzył w drzewo, zginął mężczyzna

Odkomarzanie działki a regulamin ROD. Lepiej go sprawdź, aby uniknąć kłopotów

Odkomarzanie działki a regulamin ROD. Lepiej go sprawdź, aby uniknąć kłopotów