MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp po góralsku...
fot. Tomasz Hołod

Jak przyrządza się karpia w różnych regionach Polski? [zdjęcia]

Karp po góralsku
Z kolei górale podają karpia bardziej wykwintnie. Faszerują go nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów. Jego smak podkreśla kminek.

Kapustę wraz z grzybami podsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli, a następnie nadziewamy nim lekko doprawioną rybę. Wstawiamy do natłuszczonej brytfanki, pieczemy i… góralski karp gotowy! Aby ryba nie była zbyt sucha, można co jakiś czas polewać ją sosem, który pod wpływem ciepła wytworzy się sam i otuli karpia.

Zobacz również

Monika Sobień-Górska i Robert Górski w bibliotece w Bydgoszczy. Zdjęcia

Monika Sobień-Górska i Robert Górski w bibliotece w Bydgoszczy. Zdjęcia

Oskar Cyms na finał Juwenaliów w Kielcach. Skradł serca pięknych studentek [ZDJĘCIA]

Oskar Cyms na finał Juwenaliów w Kielcach. Skradł serca pięknych studentek [ZDJĘCIA]

Polecamy

W czerwcu zostanie oddana droga Brzoza-Barcin. Co z innymi ważnymi inwestycjami?

W czerwcu zostanie oddana droga Brzoza-Barcin. Co z innymi ważnymi inwestycjami?

Mieszkaniec Mogilna ukradł elektryczną hulajnogę. Teraz grozi mu nawet 5lat więzienia

Mieszkaniec Mogilna ukradł elektryczną hulajnogę. Teraz grozi mu nawet 5lat więzienia

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!