W omawianym okresie średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1741,70 EUR/t. Dla porównania średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła 2242,40 EUR/t (2421,60 USD/t).
W listopadzie 2016 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną z listopada 2015 r. o 3,1proc., natomiast w stosunku do ceny z października 2016 r. zniżkowała o 0,3 proc. W omawianym okresie cena drobiu w Unii pozostawała na poziomie o 22 proc. niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
W listopadzie 2016 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1515,50 EUR/t, tj. była o 14,7 proc. wyższa niż w listopadzie 2015 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w listopadzie 2016 r. była o 4,1proc. niższa niż miesiąc wcześniej. W listopadzie 2016 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 991,40 EUR/t (1070,60 USD/t), tj. była o 14,8 proc. niższa niż rok wcześniej, i jednocześnie o 6,5 proc. niższa w stosunku do ceny z października 2016 r. W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +53 proc.
Ponadto w listopadzie 2016 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 3691,90 EUR/t. Była ona o 2 proc. niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 3756,40 EUR/t (4056,50 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii obniżyła się o 2,9 proc., natomiast miesięcznym wzrosła o 1,7proc. Na rynku światowym średnia cena tego gatunku mięsa r/r zwyżkowała o 3,9 proc., natomiast m/m zwiększyła się o 2,9 proc.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej