
Czy jajko jest świeże? Jak to sprawdzić?
Przygotowując ciasta, pisanki, sałatki czy jajka faszerowane, dobrze jest sprawdzić, czy jajka, które mamy w domu, są świeże. W kolejnych slajdach podpowiadamy, jak to zrobić:
- test z potrząsaniem
- test z wodą
- test z rozbiciem
- test pod światło
--->

Sprawdzamy jajko, potrząsając nim
Potrząsamy jajkiem przysłuchując się czy nie ma dźwięku chlupania. Nie pojawia się? Można jeść.
Co w przypadku, gdy słychać chlupanie wewnątrz jajka? W środku musiało znaleźć się powietrze. Trzeba dobrze przyjrzeć się terminowi przydatności do spożycia.

Sprawdzian świeżości z jajkiem w wodzie
Do wysokiej szklanki wlewamy owdę i umieszczamy w niej jajko. Obserwujemy, co się wydarzyło. Jajko zostało na dnie szklnaki? Bardzo dobrze, jest świeże. Gdyby uniosło się i znalazło tuż pod powierzchnią wody, lepiej go nie jeść.

Jak sprawdzić świeżość jajka po rozbiciu?
Po rozbiciu jajka przyjrzyjmy się, jak zachowuje się białko i żółtko. O świeżości będzie świadczyć to, czy żółtko jest wypukłe, a białko kleiste oraz ściśle przylega do żółtka.
W przypadku nieświeżego jajka żółtko jest dość płaskie i rozlewa się. Gdy jajko już dawno przestało być przydatne do spożycia, ujawni to również uciążliwy zapach.