Zobacz wideo: Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza
W Polsce co roku produkuje się ok. 10 mld sztuk jajek. Sporo, prawda? Najwięcej na terenie województw mazowieckiego i wielkopolskiego. To tu znajdują się największe fermy. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nasz kraj zajmuje 6. miejsce w Unii Europejskiej w produkcji jaj kurzych.
To Cię może też zainteresować
Test jajek. Jak sprawdzić, czy są świeże?
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa na podstawie dostępnych danych GUS w 2019 r. podaje, że w Polsce wyprodukowano 10,3 mld sztuk jaj, o 2% więcej niż w roku 2018 oraz o 13% więcej niż w roku 2016. Mamy zatem trend wzrostowy. Jak już wspomnieliśmy, najwięcej ferm kur nieśnych zlokalizowanych jest na terenie Wielkopolski i Mazowsza. "Podaż jaj konsumpcyjnych z tych dwóch regionów odpowiada za blisko 60% całej produkcji krajowej", pisze KOWR.
Oto sposoby na weryfikację świeżości jaj:
- test z potrząsaniem
- test z wodą
- test z rozbiciem
- test pod światło
To też może Cię zainteresować
- Ziemniaki - czy można je jeść, kiedy kiełkują? Są trujące? Przechowywanie żywności
- Gdzie kupić regionalną żywność z Kujaw i Pomorza? Swojskie wędliny, lokalne warzywa
- Cena jajek idzie w górę, bo jest ich mało. Czy robić zapasy na Wielkanoc? Będą ważne?
- Polskie hity eksportowe. Tymi produktami z polskich upraw i hodowli zajada się świat
