
Miód rzepakowy zalecany jest osobom zmagającym się ze schorzeniami układu krążenia, niewydolnością mięśnia sercowego, miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, wyrównuje niedobór potasu w organizmie

W stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego pomocny będzie miód mniszkowy. Ten jasnożółty miód o delikatnym zapachu polecany jest osobom cierpiącym z powodu chorób żołądka, zaburzeń trawienia, chorób jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorób wątroby i dróg żółciowych. Jest pomocny także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych

Coraz popularniejszy staje się także miód faceliowy (jasnożółty, po krystalizacji staje się prawie biały), polecany przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.
Z kolei wciąż rzadko spotykany - ale jakże cenny - jest miód nawłociowy, który cechuje się wysoką aktywnością antybiotyczną, pomocny przy leczeniu grypy, kataru i przeziębień.
- Polecam także miód spadziowy, szczególnie ze spadzi iglastej - dodaje pszczelarz z Lniana. - Miody spadziowe mają wysoką aktywność antybiotyczną i bakteriobójczą. Posiadają czterokrotnie więcej biologicznie czynnego żelaza niż miody nektarowe.

UE jest drugim w kolejności producentem miodu na świecie (po Chinach) - czytamy na stronie Komisji Europejskiej. Jest także importerem netto miodu z krajów trzecich. Największymi producentami miodu w UE są kraje na południu Europy, gdzie panują korzystne warunki dla hodowli pszczół: Rumunia, Hiszpania, Węgry, Niemcy, Włochy, Grecja, Francja i Polska. Wszystkie miody wprowadzone na unijny rynek muszą spełniać wymogi dotyczące jakości i etykietowania zawarte w dyrektywie w sprawie miodu 2001/110/WE