
Zapach jajka
Niezawodnym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest jego zapach. Jeśli po rozbiciu skorupki czujesz wyraźny zapach zepsucia i zgnilizny - natychmiast wyrzuć jajko. Zapach siarkowodoru to już niezwykle wyraźny sygnał, że jajko jest zepsute i absolutnie nie powinniśmy go jeść.

Rzadkie białko jajka
Jeśli białko jajka łatwo się rozlewa i jest rzadkie - to sygnał, że jajko może być nieświeże. Świeże jajko można rozpoznać przez chalazę, czyli białawą strukturę utrzymującą żółtko w centrum białka. Jeśli po rozbiciu jajka i przelaniu go do miseczki chalaza jest dobrze widoczna i mocna - jajko jest świeże. Jeśli białko jest różowe lub perłowo białe, należy natychmiast wyrzucić jajko. Białko w takich odcieniach prawdopodobnie zaczęło się psuć z powodu obecności groźnych bakterii Pseudomonas, czyli pałeczek ropy błękitnej. Spożycie jajek zanieczyszczonych przez te bakterie może spowodować zatrucie pokarmowe, którego objawy mogą się pojawić po kilku godzinach lub nawet kilku dniach i obejmują rozstrój żołądka, biegunkę, wymioty, gorączkę, nudności i skurcze żołądka.

Żółtko jajka
W świeżym jajku żółtko jest zwarte i dobrze trzyma się białka, ma jednolity kolor, jest jędrne i nie rozlewa się. Nie martw się jednak, jeśli żółtko jest jasnożółte lub pomarańczowe - to oznacza po prostu, że kura miała dietę bogatą w jasne pigmenty roślinne. Jeśli żółtko łatwo się rozlewa a przy poruszeniu pływa w białku, bardzo możliwe, że jajko jest nieświeże.

Jak rozpoznać jajka z wolnego wybiegu?
Oznaczenie na jajku można wyglądać na przykład tak: 1PL010010XX. Na początku każdego kodu umieszczona jest cyfra, oznaczająca system chowu kur niosek. Warto wiedzieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek:
0 – jaja z chowu ekologicznego,
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu,
2 – jaja z chowu ściółkowego,
3 – jaja z chowu klatkowego.