
Oglądanie jajka pod światło
Niektórzy sprawdzają świeżość jajka, oglądając je pod światło. W świeżych jajkach jest niewielka ilość powietrza, żółtko zatem będzie słabo widoczne pod światło. W starszych, ale nadal dobrych jajkach, gdzie jest większa przestrzeń powietrzna, można dostrzec nieco ciemniejsze żółtko. Zepsute jajka mają żółtko ciemne i niejednolite, może być ono nawet wymieszane z białkiem. Ponadto nieświeże jajko nie ma już swojego okrągłego kształtu.

Plamy na skorupce jajka
Świeże jajko ma mocną skorupkę bez plam i odbarwień. Kolor skorupki pod względem świeżości jajka nie ma żadnego znaczenia - to cecha genetyczna i zależy od gatunku i rasy kury.

Pęknięta skorupka jajka
Jeśli zauważysz pęknięcie lub wgniecenie w skorupce jajka, lepiej go nie kupuj ani nie jedz.

Miękka skorupka jajka
Istnieją mikroorganizmy, które mogą wnikać do wnętrza jajka przez skorupkę. Jest to tym łatwiejsze, im cieńsza i bardziej miękka jest skorupka. Jajka o cienkich i miękkich skorupkach psują się szybciej.