https://pomorska.pl
reklama

Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Jakie są dopłaty dla takich gospodarstw?

Agata Wodzień-Nowak
Obecnie w Polsce kontrolę producentów ekologicznych przeprowadza 13 upoważnionych jednostek certyfikujących.
Obecnie w Polsce kontrolę producentów ekologicznych przeprowadza 13 upoważnionych jednostek certyfikujących. pixabay.com/karczmarz56
Liczba gospodarstw zajmujących się rolnictwie ekologicznym nieco spada w ostatnich latach, ale powierzchnia upraw eko urosła. Dla zainteresowanych przestawieniem swojej produkcji zebraliśmy porcję praktycznej wiedzy o tym, jak zostać rolnikiem ekologicznym. Sami gospodarze przyznają, że dobrze jest zacząć od szkolenia i zdobycia wiedzy o tym, co można, a czego nie w produkcji ekologicznej.

Czy posiadaczowi kilkunastu hektarów opłaca się rolnictwo ekologiczne? Szymon z województwa świętokrzyskiego uważa, że przy takim areale lepiej odpuścić. "Więcej chwastu niż zbiorów". Jego zdaniem trudno tu mówić o opłacalności. Inni nie podzielają tej opinii.

Rolnictwo ekologiczne wymaga nowej wiedzy. Opinie rolników

Na produkcji ekologicznej trzeba się znać, mówią gospodarze, którzy już taki system realizują. Rolnik z Warmińsko-Mazurskiego radzi: „Jeśli siejesz wszystko zbożem rok w rok, to się nie opłaca, ale jeśli masz w większości użytki zielone, to jak najbardziej się opłaca. Podobnego zdania jest Wiesław z Mazowsza: "Dobry plan na taką działalność i się opłaca zdecydowanie lepiej niż konwencjonalne".

Anna z województwa zachodniopomorskiego prowadzi gospodarstwo ekologiczne na 15 hektarach od 13 lat. Wskazuje: "potrzebnych jest dużo zmian w myśleniu, strona formalna nie jest trudna, a ze zbytem nie ma problemów". Z cen jest zadowolona, podaje przykład: owies ok. 1000-1200 zł za tonę. Zachęca do czerpania z doświadczeń innych rolników, którzy tworzą grupy dyskusyjne i doradzają sobie.

Marcin z województwa warmińsko-mazurskiego od 10 lat prowadzi swoje gospodarstwo w systemie ekologicznym. Ma 40 hektarów i bydło opasowe. "Wszystko podzielone na kwatery, którą raz na 4 lata odsiewam zbożem z wsiewką trawy.wiec co roku mam zboże w innym miejscu tym sposobem zboże jest czyste i nie muszę pryskać. W tych 40 hektarach jest 3 hektary konwencjonalne bez ekologii gdzie sieje kukurydzę i to wszystko", opowiada.

Jak zostać rolnikiem ekologicznym?

  1. Poznaj zasady rolnictwa ekologicznego. Tu potrzebna jest nowa wiedza
  2. Przeanalizuj możliwości swojego gospodarstwa i zdecyduj.
  3. Idź na szkolenie z zakresu rolnictwa ekologicznego
  4. Zgłoś się do jednostki certyfikującej, która będzie prowadziła kontrole.
  5. Jednostka Certyfikująca wydaje producentowi zaświadczenie o objęciu gospodarstwa planem kontroli i wysyła wszystkie potrzebne formularze.

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wybór jednostki certyfikującej jest dowolny. Zgłoszenie Działalności w Rolnictwie Ekologicznym dokonuje się na druku (do pobrania ze strony www.ijhars.gov.pl), możne też zwrócić się doradcy rolnośrodowiskowego z ODR-u. Wypełniony zgodnie z instrukcją formularz zgłoszenia należy wysłać listem poleconym do wybranej jednostki certyfikującej, pozostawiając sobie kopię, wyjaśnia na swojej stronie ośrodek z Końskowoli.

Lista jednostek jest dostępna m.in. na stronie ministerstwa rolnictwa https://www.gov.pl/web/rolnictwo/jednostki-certyfikujace

Wysłanie zgłoszenia oznacza, że rolnik rozpoczął przestawianie produkcji na ekologiczne metody gospodarowania i udostępni swoje gospodarstwo do kontroli. Kontrolę przeprowadzają inspektorzy z jednostki certyfikującej, do której zostało wysłane zgłoszenie. Kontrola odbywa się zarówno w okresie przestawiania gospodarstwa, jak i w gospodarstwach z certyfikatem i jest odpłatna.

Gospodarstwo rolne co najmniej raz w roku jest kontrolowane na zgodność produkcji z wymogami zawartymi w stosownych przepisach.

"W rolnictwie ekologicznym nie ma dróg na skróty, stąd, aby osiągnąć zadowalające plony, należy zrozumieć przyrodę, rolnictwo i procesy związane z uprawą każdej rośliny", wyjaśnia Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.

Wszystkie działania w gospodarstwie muszą być tak ukierunkowane, aby produkując żywność wysokiej jakości nie zanieczyszczać środowiska. Produkcja roślinna jest prowadzona bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, a produkcja zwierzęca - w oparciu o pasze wyprodukowane ekologicznie i z troską o dobrostan zwierząt. Płodozmian w gospodarstwie ekologicznym to główne źródło cennych składników pokarmowych dla uprawianych roślin.

Zdecydowanie warto zdobyć wiedzę z zakresu przepisów prawnych, wymogów i zasad produkcji metodami ekologicznymi. Można zgłosić się np. do Ośrodka Doradztwa Rolniczego lub do Zespołu Doradztwa Rolniczego.

Dopłaty do rolnictwa ekologicznego

W rolnictwie ekologicznym możesz liczyć na dopłaty, przykłady wysokości stawek w działaniu "Rolnictwo ekologiczne" z PROW 2014-2020:

  • Uprawy rolnicze w okresie konwersji - 1 137 zł/ha
  • Uprawy warzywne w okresie konwersji - 1 557 zł/ha
  • Uprawy zielarskie w okresie konwersji - 1 325 zł/ha
  • Uprawy warzywne po okresie konwersji - 1 310 zł/ha
  • Trwałe użytki zielone w okresie konwersji (a także po niej) - 535 zł/ha
  • Podstawowe uprawy sadownicze oraz jagodowe w okresie konwersji - 1 882 zł/ha
  • Ekstensywne uprawy sadownicze w okresie konwersji - 790 zł/ha
  • Podstawowe uprawy sadownicze i jagodowe po okresie konwersji - 1 501 zł/ha
  • Ekstensywne uprawy sadownicze po okresie konwersji - 660 zł/ha

MRiRW: "Bardzo często podkreśla się dwoistą naturę systemu rolnictwa ekologicznego. Jest to przede wszystkim system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co z kolei przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej jednak strony rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku i rosnącą świadomość konsumentów".

Rolnictwo ekologiczne w Polsce w liczbach

MRiRW: „W 2019 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 20 146 podmiotów, w tym 18 656 rolników ekologicznych gospodarujących na powierzchni 505,7 tys. ha”. Areał powiększył się, w 2018 roku obejmował 485 tys. ha.

Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały uprawy zbóż. Na drugim miejscu znajdowały się trwałe użytki zielone. W 2019 r. w obszarze produkcji zwierzęcej znacząco zwiększyła się produkcja jaj i ryb oraz wzrosło pogłowie zwierząt, szczególnie drobiu. Ponadto znacząco wzrosła liczba podmiotów przygotowujących produkty ekologiczne. Ich liczba w 2019 roku wyniosła 967”.

Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Jakie są dopłaty dla takich gospodarstw?
pixabay.com/Schwoaze

Najszybszy rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce nastąpił po przystąpieniu Polski do UE. Liczby rosły od 2004 do 2013 roku. Potem nastąpił spadek. Sięgamy po dane Głównego Urzędy Statystycznego, zawarte w raporcie „Rolnictwo w 2019 r.”. Średnia powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w 2018 roku to 25,23 ha. Liczba gospodarstw wyniosła 19207, rok wcześniej 20 257, najwięcej w 2013 roku - 26 598.

Źródła: MRiRW, GUS, Lubelski ODR

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska