
Olej palmowy do smażenia
Olej palmowy ma wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, które - jak się uważa - mają negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko chorób serca. Chociaż nowsze badania kwestionują dokładny wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie, z pewnością nie mają one takich samych korzyści, jak tłuszcze nienasycone. Z tego powodu warto rozważyć ograniczenie oleju palmowego w swojej diecie. Chociaż wiele osób nie używa oleju palmowego, można go często znaleźć w przetworzonej żywności.

Olej sojowy do smażenia
Olej sojowy ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, jednak badania wskazują, że może nie być dobry dla zdrowia. Zauważono, że olej sojowy może odgrywać rolę w powstawaniu otyłości i pojawianiu się nietolerancji glukozy. Wysoka zawartość Omega-6 w oleju sojowym może być również powiązana z rozwojem chorób trawiennych, takich jak zapalenie okrężnicy. Olej sojowy nie jest powszechnie kupowany do użytku domowego, ale można go znaleźć w szerokiej gamie produktów, takich jak sosy sałatkowe, przyprawy i potrawy smażone.

Olej kukurydziany do smażenia
Olej kukurydziany jest często używany do głębokiego smażenia. Chociaż zawiera trochę witaminy E, olej kukurydziany ma kilka potencjalnych wad a jedną z największych jest wysoka zawartość Omega-6. Ponadto większość oleju kukurydzianego wytwarzana jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie (GMO), a badania sugerują, że uprawy GMO mogą przyczyniać się do alergii i wrażliwości pokarmowej.

Utwardzone oleje roślinne do smażenia
Uwodornione (inaczej utwardzone) tłuszcze roślinne nie występują naturalnie, są wytwarzane przez dodanie cząsteczek wodoru do ciekłych olejów, przekształcając je w bardziej stałą formę o przedłużonym okresie przydatności do spożycia. Chociaż proces ten może poprawić teksturę, generuje również tłuszcze trans, o których wiadomo, że niekorzystnie wpływają na zdrowie serca i potencjalnie zwiększają ryzyko różnych chorób i schorzeń.