9 z 13
Olej palmowy ma wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, które...
fot. pixabay.com

Olej palmowy do smażenia

Olej palmowy ma wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, które - jak się uważa - mają negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko chorób serca. Chociaż nowsze badania kwestionują dokładny wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie, z pewnością nie mają one takich samych korzyści, jak tłuszcze nienasycone. Z tego powodu warto rozważyć ograniczenie oleju palmowego w swojej diecie. Chociaż wiele osób nie używa oleju palmowego, można go często znaleźć w przetworzonej żywności.

10 z 13
Olej sojowy ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia,...
fot. unsplash.com

Olej sojowy do smażenia

Olej sojowy ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, jednak badania wskazują, że może nie być dobry dla zdrowia. Zauważono, że olej sojowy może odgrywać rolę w powstawaniu otyłości i pojawianiu się nietolerancji glukozy. Wysoka zawartość Omega-6 w oleju sojowym może być również powiązana z rozwojem chorób trawiennych, takich jak zapalenie okrężnicy. Olej sojowy nie jest powszechnie kupowany do użytku domowego, ale można go znaleźć w szerokiej gamie produktów, takich jak sosy sałatkowe, przyprawy i potrawy smażone.

11 z 13
Olej kukurydziany jest często używany do głębokiego...
fot. unsplash.com

Olej kukurydziany do smażenia

Olej kukurydziany jest często używany do głębokiego smażenia. Chociaż zawiera trochę witaminy E, olej kukurydziany ma kilka potencjalnych wad a jedną z największych jest wysoka zawartość Omega-6. Ponadto większość oleju kukurydzianego wytwarzana jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie (GMO), a badania sugerują, że uprawy GMO mogą przyczyniać się do alergii i wrażliwości pokarmowej.

12 z 13
Uwodornione (inaczej utwardzone) tłuszcze roślinne nie...
fot. unsplash.com

Utwardzone oleje roślinne do smażenia

Uwodornione (inaczej utwardzone) tłuszcze roślinne nie występują naturalnie, są wytwarzane przez dodanie cząsteczek wodoru do ciekłych olejów, przekształcając je w bardziej stałą formę o przedłużonym okresie przydatności do spożycia. Chociaż proces ten może poprawić teksturę, generuje również tłuszcze trans, o których wiadomo, że niekorzystnie wpływają na zdrowie serca i potencjalnie zwiększają ryzyko różnych chorób i schorzeń.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe

Wojewódzkie obchody Dnia Strażaka 2025 w Chełmnie. Wręczono wyróżnienia i awanse

Wojewódzkie obchody Dnia Strażaka 2025 w Chełmnie. Wręczono wyróżnienia i awanse

Zobacz również

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

W Pturku oficjalnie otwarto przebudowany odcinek drogi wojewódzkiej nr 251

W Pturku oficjalnie otwarto przebudowany odcinek drogi wojewódzkiej nr 251