
Lista olejów roślinnych
Poznaj najlepsze oleje, które możesz zastosować w swojej kuchni. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Oliwa z oliwek
Prawdziwa królowa wśród olejów, niezbędna nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej. Idealna do stosowania na zimno i na ciepło. Cenne źródło polifenoli i antyoksydantów, korzystnie wpływa na serce.

Olej z awokado
Olej z awokado można stosować na ciepło i na zimno. Świetnie nada się do majonezu, jak również do sałatek. Polecany jest szczególnie dla osób chorujących na tarczycę – wspiera jej prawidłową pracę.

Olej lniany
Olej z nasion lnu można używać wyłącznie na zimno. Ma delikatny smak, pasuje do wielu potraw. Będzie idealny dla osób ze schorzeniami układu trawiennego – tak jak siemię lniane ma właściwości gojące, przeciwzapalne, chroniące śluzówkę. Olej lniany świetnie sprawdza się też w pielęgnacji włosów zniszczonych i suchych.