https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jaki olej wybrać do sałatek i smażenia? O tych rzeczach musisz wiedzieć przez zakupem

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dobrze dobrany olej do potrawy nie tylko wzbogaci ją smakiem, ale także dostarczy organizmowi cennych składników. Jednak nie wszystkie rodzaje olejów są tak samo zdrowe i polecane przez dietetyków. Który z nich najlepiej wybrać? Sprawdź!

Olej – doskonały składnik diety

Oleje niesłusznie cieszą się złą sławą, jako produkty bardzo kaloryczne, niezdrowe, których zdecydowanie należy unikać. Faktycznie, niektóre z nich mogą negatywnie oddziaływać na nasz organizm, nie będą też nadawały się do wszystkich zastosowań kulinarnych.

Jednak wiele olejów zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, sterole roślinne, czy antyoksydanty. Są źródłem zdrowych tłuszczów, będących elementem zbilansowanej diety. Warto też podkreślić, że wiele witamin m.in. A, E i K rozpuszcza się tylko w tłuszczach, a nie w wodzie.

Oleje – co warto wiedzieć przed zakupem?

Przed zakupem olejów warto rozważyć pewne kwestie, tak by wybrać towar, który w stu procentach spełni nasze oczekiwania.

Pierwsza z nich to zastosowanie produktu. Niektóre oleje można używać tylko na zimno, inne nadają się również do smażenia. Wynika to w głównej mierze z procesu wytwarzania oleju. Te nierafinowane, tłoczone na zimno są zdrowsze, jednak nadają się wyłącznie do sałatek, czy kanapek - po podgrzaniu straciłyby swoje cenne właściwości, a mogłyby nawet zaszkodzić.

Z kolei rafinowane są bardziej stabilne i odporne na utlenianie, dlatego można je dodawać do pieczenia i smażenia. Jednak ich wartość prozdrowotna jest o wiele niższa.

Druga ważna rzecz to walory smakowe. W sklepach znajdziemy oleje o delikatnym smaku, które można używać do wielu potraw, jak i te bardziej wyraziste, dla koneserów. Warto zwrócić też uwagę na oleje z dodatkami np. włoskimi ziołami czy czosnkiem. Mają intensywny smak i aromat, a dodając je do potrawy możemy pominąć niektóre przyprawy. Należy jednak zaznaczyć, że mają one zwykle krótszy termin przydatności do spożycia.

Jaki olej warto kupić?

Jaki olej najlepiej jest wykorzystywać w kuchni? Na czym smażyć, a co dodawać do potraw na zimno? Sprawdź szczegóły w naszej galerii!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska