
Koźlarze
Koźlarze nazywane są często kozakami, należą do grupy borowikowatych, wyróżniamy np. czerwone lub babki. Ich kapelusze nie są ogromne, raczej wypukłe, barwy ciemnej. Czy są jadalne? Tak, ale należy pamiętać, aby koźlarza babki nie pomylić z goryczakiem żółtym.

Maślaki
Sierpień to także czas, gdy w wielu miejscach znajdziemy maślaki. O ile większość gatunków maślakowatych jest jadalna, kontrowersje budzi maślak pstry. Choć jest jadalny, jego wygląd i walory nie wszystkich przekonują. Młode okazy ceni się za smak i za walory odżywcze, których mają więcej niż we właściwym sezonie.

Kanie
Kanie fachowo nazywa się czubajkami kaniami. Występują w większości polskich lasów, niezależnie od regionu. Zbierając te grzyby, trzeba je dobrze znać, bowiem są podobne do muchomora sromotnikowego. Nie nadają się do spożycia na surowo, ich kapelusze muszą przejść obróbkę. Charakterystyczną cechą jest ich popękana, nieco szorstka powierzchnia.

Żołciaki siarkowe
Na pierwszy rzut oka żółciaki siarkowe wyglądają jak huba, czasem nazywa się je nawet kurczakami. Powierzchnia grzyba jest pomarszczona, a kolor intensywnie żółty. W smaku przypomina drób, a w zapachu można wyczuć nuty siarki. Z zebranych okazów można przyrządzić sosy lub zamarynować je w słoiku.