Spis treści
Kwiecień na działce czy w ogrodzie to czas intensywnych prac, nie tylko tych porządkowych. Wielu z nas zabiera się w tym czasie za sianie i sadzenie. Warzywa, które trafią do gruntu w tym miesiącu, dadzą plon od czerwca do sierpnia.
Jak zabrać się za siew warzyw?
Temperatura w kwietniu pozwala już na wysiew nasion bezpośrednio do gruntu, jest to łatwiejszy sposób siewu, zwłaszcza dla początkujących działkowców, a także osób, które nie mają możliwości codziennie doglądać siwek – przypomina na swojej stronie Polski Związek Działkowców w Łodzi.
Właściciele warzywniaków muszą pamiętać o odpowiednim przygotowaniu gleby. Wielu z nich przekopuje ją jesienią, jeśli jednak zapomniało się o tym zabiegu, można zabrać się za pracę wiosną. Wystarczy odpowiednie przekopanie i nawożenie. Następnym etapem jest wydzielenie grządek i rowków na nasiona. Warto zachować odstępy i wiedzieć, że głębokość siewu powinna być trzykrotnie większa od rozmiaru nasion. Gdy nasze warzywa będą już w ziemi, trzeba je podlewać, ale ostrożnie, by nie wypłukać efektów pracy.
Te warzywa wysiej do gruntu w kwietniu
Warunki pogodowe sprzyjają wysiewowi przede wszystkim warzyw strączkowych. Do gruntu trafią też m.in. marchew, pietruszka, burak, por i rzodkiew. Niektóre gatunki należy zasiać na początku miesiąca, niektóre pod koniec. Formalnie istnieje również grupa warzyw, które można dać do gruntu przez cały miesiąc.
Oto lista warzyw, które siejemy w kwietniu
W I połowie kwietnia:
- groch,
- bób,
- cebula,
- pietruszka korzeniowa,
- pasternak.
W II połowie kwietnia:
- por,
- kukurydza cukrowa,
- buraki ćwikłowe.
Przez cały miesiąc wczesne odmiany:
- marchwi,
- szpinaku,
- kopru,
- rzodkiewki,
- pietruszki naciowej.
Do gruntu możesz wysiać też zioła
W kwietniu siejemy i sadzimy nie tylko warzywa i kwiaty ozdobne, ale również zioła. Do gruntu w większości trafią te jednoroczne:
- mięta,
- szałwia,
- lubczyk,
- kolendra,
- rumianek,
- cząber.
Można je sadzić obok warzyw, niektóre mają na siebie dobroczynny wpływ.
Źródło: PZD
