Jakub Porada wyznaje zasadę, że podróże są dla każdego. Należy się tylko dobrze do nich przygotować, zapoznać się z miejscem, do którego się wybieramy: jego atrakcjami, historią, kulinariami, językiem.
- Tym, co najczęściej wynoszę z podróży do kwestie językowe. W jednym państwie mogą być różne wersje tego samego języka. Drugą rzeczą, którą warto poznać są kulinaria. Każdy kraj ma swoja regionalną, charakterystyczną kuchnię – wymieniał Jakub Porada.
Jako przykład otwierania się na nowe smaki podał żabie udka czy pieczone szarańcze. Obie potrawy, których spróbował, były jego zdaniem smaczne.
Jakub Porada o wartościowym podróżowaniu
Innym ciekawym doświadczeniem może być aktywność fizyczna, ale nie taka, jaką znamy na co dzień. W Bułgarii można spróbować highliner, czyli spaceru po taśmie między dwoma wysokimi skałami. Podczas spotkania gość radził również, w jaki sposób podróżować tanio.
Dziennikarz zauważył, że łatwo jest namówić do podróży ludzi młodych i seniorów, najtrudniej zaś nakłonić do nich osoby po 30. i 40. roku życia.
- Z każdej wyprawy wynosimy coś wartościowego, inspirującego, ale tak jak nie da się przeczytać wszystkich książek i obejrzeć wszystkich filmów, tak nie da się zwiedzić każdego miejsca.
Porada uważa, że człowieka wzbogacają nie tylko podróże po innych kontynentach, ale też te po własnym kraju. - Jesteśmy zagonieni i zapominamy o naturze, o najbliższym otoczeniu. Z naszej perspektywy, mając do wyboru Bydgoszcz czy Meksyk wybierzemy Meksyk, bo to, co jest na miejscu wydaje się mniej atrakcyjne. Trzeba jednak umieć pochwalić swój region i przekazać to bardzo sprawnie – podkreślił Porada.
Gość zapytał przy okazji, jakie miejsca mieszkańcy Sępólna poleciliby w okolicy. Z sali padły Góry Obkaskie, pałace w Komierowie i Runowie krajeńskim oraz Jezioro Sępoleńskie.
Po spotkaniu można było zakupić książki Jakuba Porady. Gość chętnie składał w nich autograf i robił sobie zdjęcia z mieszkańcami.
