
Co warto dodać do rosołu, by był jeszcze smaczniejszy? Nasze propozycje znajdziesz na kolejnych slajdach naszej galerii.

Kapusta do rosołu
Na Śląsku często dorzuca się do rosołu kapustę, jednak jest to praktyka rzadko spotykana w pozostałej części kraju. Zupełnie niesłusznie! Kilka liści tego warzywa doda zupie niesamowitego smaku, a także zwiększy uczucie sytości. Najlepsza będzie kapusta włoska, ale można użyć również białej lub pekińskiej.

Biała cebula w rosole
Doskonałym zamiennikiem pora w rosole będzie biała cebula. Najlepsza będzie lekko opalana albo podsmażona – dzięki temu wyciągniemy z niej maksimum smaku, a bulion nabierze głębszej, ciemniejszej barwy.

Cytryna do rosołu
Odrobina soku z cytryny dodana do rosołu nada mu delikatnego,orzeźwiającego aromatu. Ważne jest jednak to, by dodać go tuż przed podaniem zupy, nie w trakcie gotowania.