Rosół – król polskich zup
Rosół to tradycyjna polska potrawa, która wielu osobom kojarzy się z domowymi, niedzielnymi obiadami. Zupa ta często serwowana jest na weselach, urodzinach, czy innych uroczystościach rodzinnych. Smaczny, rozgrzewający i prosty w przygotowaniu rosół nie bez powodu jest często określany jako król polskich stołów. Czy jednak wszyscy wiedzą jak go prawidłowo przygotować?
Rosół – podstawowe składniki
Podstawowe produkty niezbędne do przygotowania rosołu zna pewnie każdy. Przede wszystkim potrzebne jest wysokiej jakości mięso, najlepiej takie z odrobiną tłuszczyku. Choć są zwolennicy zupy na bazie indyka, czy nawet wołowiny to jednak najbardziej popularny bulion to też bazujący na kurczaku.
Druga ważna rzecz to włoszczyzna. Marchewka, seler, korzeń pietruszki oraz por dodadzą zupie doskonałego, zrównoważonego smaku. Trzecia rzecz to przyprawy. Część ogranicza się tylko do soli i pieprzu, niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez liści laurowych i ziela angielskiego. Lecz czy rosół zawsze musi zawierać wyłącznie wyżej wymienione składniki?
Trik cioci Krysi na podkręcenie smaku rosołu!
Smak rosołu można wzbogacić, dodając do niego różne, często nietypowe składniki. Ciocia Krysia zawsze dodaje do swojego rosołu odrobinę karmelizowanej cebuli oraz ząbek czosnku, co nadaje zupie głębszy, bogatszy smak. Dzięki temu prostemu trikowi rosół staje się jeszcze bardziej aromatyczny i wyjątkowy.
Smak rosołu można wzbogacić też, dzięki dodaniu do niego także innych i często nietypowych składników. Co warto wykorzystać? Zobacz najciekawsze triki kulinarne w naszej galerii!