
Racuchy z jabłkami - przepis
Są dwie propozycje przygotowania jabłkowych racuchów. Możemy pokroić owoce w plastry lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Racuchy z jabłkami - przepis
Rozmącamy jajko (lub więcej, zależy jaka ilość jest nam potrzebna i wówczas dodajemy większą ilość składników, które wymieniam dalej), dodajemy 3/4 albo całą szklankę mleka, łyżkę cukry, trochę cukru waniliowego, mieszamy trzepaczką lub mikserem na jednolite ciasto. Dodajemy taką porcję mąki, aby ciasto było na tyle gęste, żeby za szybko nie spływało z jabłka. Do 1 jajka i nicałej szklanki mleka były to 3 łyżki. Ilość cukru według uznania.

Racuchy z jabłkami - przepis
Zamaczamy plaster jabłka w cieście i kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem/oliwą. Część ciasta można odlać do innej miski i tam dodać starte na tarce jabłka, wymieszać i łyżką ułożyć na patelni.

Racuchy z jabłkami - przepis
Smażenie zajmuje chwilę. Gdy racuchy przyrumienią się już z obu stron - zdejmujemy