Jadalne kwiaty są niskokaloryczne i zawierają cenne dla zdrowia i urody witaminy i mikroelementy. Dodatkowo wiele z nich posiada właściwości lecznicze. Do przyrządzania i ozdabiania potraw najlepiej nadają się te, które rosły z dala od zanieczyszczonych miejsc i nie były nawożone i spryskiwane sztucznymi środkami do ochrony roślin. Decydując się na zakup kwiatów, pamiętajmy, aby pochodziły one z ekologicznych upraw oraz od zaufanych sprzedawców.
Pamiętajmy jednak, że wiele kwiatów zawiera szkodliwe dla ludzkiego organizmu substancje. Najbezpieczniej jest więc wybierać tylko znane nam okazy. Dla ostrożności przy wyborze roślin, możemy także posłużyć się książkami, poświęconymi tematyce kwiatów jadalnych. Dodatkowo niektóre z nich oferują wiele ciekawych przepisów i zasad przyrządzania potraw z dodatkiem roślin.
DO DAŃ I NAPOJÓW
Jest wiele pomysłów na zastosowania kwiatów w naszej kuchni. Latem, chcąc urozmaicić wygląd menu, śmiało możemy "zatopić" płatki bratka w kostkach lodu, dodawanych do zimnych napoi. Nasturcja natomiast doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek oraz zapiekanek i omletów. Przed spożyciem usuńmy jednak pyłki kwiatów. Popularny mniszek lekarski jest idealny do przyrządzania leczniczego syropu i miodu. Z kolei płatki róży stanowią ciekawą dekorację letnich tortów - zawczasu usuńmy jednak gorzki w smaku "ząbek", znajdujący się u ich nasady.
W sklepach dostępne są również specjalne mieszanki herbat z dodatkiem płatków kwiatów, na przykład jaśminu lub pomarańczy. Ich zapach i smak z pewnością dostarczy przyjemnych wrażeń wszystkim naszym zmysłom.
Źródło:
, Echo Dnia:Kwiaty nie tylko się wącha. Kwiaty się je!