https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są objawy nietolerancji glutenu. To może być celiakia albo alergia na gluten

Agnieszka Kasperek
Wiele osób doświadcza nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu produktów z mąki (z różnych zbóż - m.in. pszenicy, orkiszu, żyta), która zawiera gluten. To może być celiakia lub alergia na gluten. Zobacz teraz, jakie są objawy nietolerancji glutenu.
Wiele osób doświadcza nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu produktów z mąki (z różnych zbóż - m.in. pszenicy, orkiszu, żyta), która zawiera gluten. To może być celiakia lub alergia na gluten. Zobacz teraz, jakie są objawy nietolerancji glutenu. Pixabay.com
Gluten to hasło, które już od dłuższego czasu pojawia się w reklamach produktów spożywczych, w social mediach. Polacy są coraz bardziej świadomi, że to, co jedzą, wpływa na ich zdrowie i samopoczucie. Gluten jest dodawany do wypieków, aby były bardziej puszyste, smaczne i dłużej zachowywały świeżość. Przyczyną nietolerancji glutenu może być celiakia, ale także zwykła alergia na gluten. Celiakia to choroba trzewna o charakterze autoimmunologicznym, uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy. Celiakię można rozpoznać na podstawie charakterystycznych objawów klinicznych. Zobacz, jakie objawy daje nietolerancja na gluten - celiakia i alergia na gluten.

Spis treści

Gluten - co to jest

Gluten to - najprościej mówiąc - białko roślinne (a dokładniej - dwa rodzaje białek: glutenina i gliadyna), charakterystyczne dla produktów zbożowych, występuje w bielmie ziarna.

Gliadyna wykazuje znaczną lepkość, glutenina zaś ma właściwości elastyczne. Gluten ze względu dużą zdolność wiązania wody oraz odpowiednią elastyczność i ciągliwość, wraz z wodą tworzy strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, dzięki temu pieczywo zawierające gluten jest pulchne, porowate, gąbczaste, długo świeże. Powodowana przez gluten ciągliwość ma znaczenie także w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub nie są w ogóle spulchniane (np. ciasto na makaron).

Gluten może być przyczyną chorób związanych z nieprawidłową, autoimmunologiczną reakcją organizmu.
Te choroby to:

  • celiakia,
  • alergia na gluten,
  • nadwrażliwość na gluten.

W jakich produktach jest dużo glutenu

Gluten w żywności występuje powszechnie. Gluten występuje w następujących ziarnach:

  • pszenica (także orkisz),
  • żyto,
  • jęczmień,
  • pszenżyto,
  • owies.

Zatem gluten będą zawierały wszystkie produkty, które powstały z udziałem wyżej wymienionego zboża. Osoby, które mają zdiagnozowaną lub podejrzewają u siebie nietolerancję glutenu, powinny zwracać uwagę na informacje o alergenach umieszczone przez producenta na opakowaniach produktów spożywczych.

Które produkty zawierają gluten

Z białej mąki produkowane jest mnóstwo produktów. Na szczęście dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, produkty bezglutenowe są już dostępne w praktycznie każdym sklepie w bardzo szerokiej gamie. Warto jednak wiedzieć, w jakich produktach i w jakich grupach produktów znajduje się lub może się znajdować gluten (w zależności od użytej mąki lub ziarna).

  • białe pieczywo,
  • makarony, kluski, kopytka, pierogi, naleśniki, drożdżówki, ciasta, ciasto francuskie, ciastka i spód do pizzy,
  • mąki i płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane,
  • kasza manna, kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), owsiana,
  • bułka tarta, panierki do mięs i ryb, potrawy panierowane i te z dodatkiem mąki (np. kotlety mielone, pulpety, pasztety),
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurty i desery mleczne ze zbożowymi dodatkami,
  • kawa zbożowa, piwo,
  • zwykły proszek do pieczenia.

Produkty spożywcze bez glutenu

Oto przykładowe produkty spożywcze nie zawierające glutenu:

  • ryż,
  • kukurydza,
  • soja, fasola,
  • gryka i kasza gryczana, kasza jaglana,
  • komosa ryżowa,
  • amarantus, sorgo, proso,
  • nieprzetworzone mięso, ryby,
  • jaja,
  • mleko, kefir, maślanka, śmietana, jogurt naturalny, twaróg naturalny, ser żółty,
  • owoce,
  • orzechy,
  • masło, smalec, oleje roślinne, oliwa z oliwek, masła orzechowe
  • warzywa.

Celiakia - co to za choroba

Celiakia to inaczej choroba trzewna, immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, czyli białka roślinnego - gluteniny i gliadyny. Celiakia może się ujawnić u osób w różnym wieku, najczęściej jednak diagnozowana jest u dzieci.

Takie są objawy nietolerancji glutenu

Zobacz teraz w poniższej galerii, jakie są objawy nietolerancji glutenu. To może być celiakia albo alergia na gluten - sprawdź objawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska