
OGÓRKI KISZONE OBNIŻAJĄ POZIOM CHOLESTEROLU
Ogórki kiszone mogą obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.

OGÓRKI KISZONE REGULUJĄ PRACĘ JELIT
Ogórki kiszone wspomagają pracę układu pokarmowego, mogą zapobiegać zaparciom - sprawdzą się w diecie osób, które mają kłopoty z układem pokarmowym i prawidłową przemianą materii.
Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i biegunkom, normalizując pracę jelit i oczyszczając je.

OGÓRKI KISZONE W DIECIE ODCHUDZAJĄCEJ
Ogórki kiszone mają bardzo niewiele kalorii (w 100 gramach ogórków kiszonych jest tylko 11 kcal), za to sporo błonnika, który daje uczucie sytości. Dodatkowo pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody i wspomagają oczyszczanie z toksyn.

OGÓRKI KISZONE SĄ BOGATE W WITAMINY
Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy C i K, odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi i gospodarkę wapniową organizmu. Powinny je zatem włączyć do menu osoby cierpiące na niedobór witaminy K, której źródłem są właśnie produkty fermentowane.
Ogórki kiszone są także źródłem witaminy A, która reguluje pracę tarczycy i wspiera wzrok.